Kategória: Aktuális.

A telekommunikációs minisztérium elrendelte, hogy csak iráni szolgáltatókat lehet használni, vagyis betiltotta a Gmail, Yahoo, Hotmail vagy bármely más külföldi szolgáltató használatát.

A tiltás nemcsak a cégekre hanem a felhasználókra is vonatkozik. Azok az ügyfelek, akik hivatalos ügyeket emailen szeretnének intézni, csak az iráni szolgáltatókat használhatják, mint az iran.ir, chmail.ir. A kormányzati szervek pedig kizárólag a gov.ir vagy a .ir végződéseket használhatják. Az egyetemeket is érinti a változás, őket arra utasították, hogy az sc.ir vagy .ir végződést használják emailcímeknél.

A hivatalos magyarázat szerint a tiltás a titkos adatok védelme érdekében történik, ezzel meg is vádolták a külföldi szolgáltatókat, hogy adatokat gyűjtenek a felhasználókról email-fiókjuk alapján.

A nemzeti internet indulásáról egyelőre nincs időpont, állítólag még ebben a hónapban kell átállniuk a bankoknak, állami szerveknek, később terjesztik ki az összes felhasználóra. Irán egy éve jelentette be, hogy lekapcsolja az országon a világ többi részéről és saját nemzeti internet kiépítésébe kezdtek. Az akkori tervek szerint két év alatt kapcsolták volna le az országot a nemzetközi internetről, úgy tűnik, tartják a tempót.
(index)