Kategória: Aktuális.

A lista közel negyede kicserélődött, ami azt mutatja, hogy  a tavalyi évben jelentős változások zajlottak a hazai médiaiparban. Ennek ellenére a lista élén továbbra is az RTL Klub első embere, Dirk Gerkens található.

A Marketing&Média kommunikációs szaklap ötödik alkalommal állította össze listáját, amely azokat a személyeket tartalmazza, akiket 2012-ben a szakmai zsűri a médiaiparág legbefolyásosabbjai közé választott. 
Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője az eredményekkel kapcsolatban elmondta: "Az idei toplistán rekordszámú a listáról kilépők és belépők száma. A Top 50-es rangsor 14 új szereplővel bővült, ami mutatja, hogy milyen jelentős átalakulások zajlottak a tavalyi évben is a hazai médiapiacon."

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Top 50 lista szereplőinek többségét is a médiavállalatok vezetői adják. Arányuk azonban folyamatosan csökken, miközben tartja magát a sajtó, és előretörtek az ügynökségek, valamint a közterületi hirdető cégek első emberei. A főszerkesztők száma is tovább csökkent, a rádiós piac pedig a megszokott módon csak közvetetten képviselteti magát a top 50-ben.

top_50_legbefolyasosabb_media_2012

Miközben a teljes lista közel negyede cserélődött, az első tíz helyezett – két szereplő kivételével – viszonylag stabil maradt. A "Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban" összeállítás első tíz helyezettje közül a legtöbben, szám szerint hárman az RTL Klubot képviselik. A Marketing&Média toplistáját Dirk Gerkens már évek óta vezet, Vidus Gabriella és Kolosi Péter pedig javítottak a korábbi helyezésükön, idén még előrébb kerültek az élbolyban.

Mellettük a televíziós piacot a TV2 vezérigazgatója, a második helyet idén is stabilan birtokló Simon Zsolt képviseli.

A kiadóvállalatok mesterhármasát az élbolyban idén is Bayer Jószef (Axel Springer), Mihók Attila (Ringier) és Szabó György (Sanoma Media Budapest) alkotják. Érdekesség, hogy pontazonosság miatt a 2012-es listában Szabó György és Kolosi Péter egyaránt a 8. helyet szerezte meg.

Idén az első tízből éppen kimaradt Szalai Annamária (NMHH), Rákosi Tamás (IKO-csoport) viszont egészen a 47. helyig csúszott vissza a tavalyi évhez képest. A top 10-be került ugyanakkor Simicska Lajos, aki a közterületi hirdetői piac egyik meghatározó szereplőjének számít, s közvetve érdekeltséggel rendelkezik egy műsorgyártó cégben is. A jó helyezését viszont nem pusztán ezeknek, hanem médiapiaci, üzleti és politikai kapcsolatrendszerének is köszönheti.

Az ügynökségeket erősítve a harmadik helyezett Somlói Zsolt (MindShare) mellett 2012-ben az első 10 közé került Németh Béla, az Initiative Media vezetője.

top_50_media

Az idei 50-es összeállításban van három olyan szereplő, akik a korábbi években már megfordultak a top 50-ben. Heal Edina még 2009-ben a Sláger Rádió vezérigazgatójaként verekedte be magát a listára, ám a rádió megszűnésével ki is került. 2010-ben átvette a Google Magyarország irányítását, ami mostanra repítette vissza a 20. helyre. Somlyai Dóra a Mol-csoport kommunikációs igazgatójaként 2010-ben már szereplője volt a top 50-nek, s tavaly sem hiányzott sok ahhoz, hogy bent maradhasson. Szintén visszatérőnek számít Hajós Katalin, az Aegis médiaügynökség első embere is, aki még a 2008-as legelső körben jutott be és Somlyaihoz hasonlóan eddig is közel állt a visszatéréshez. Csermely Ákos már többször közel járt a top 50-hez: az elmúlt két évben rendre az 51. helyen végzett, idén a konferenciaszervező szakember a lista 48. helyén debütált.

A kimaradók közül a legtöbb Top 50-es tagsággal Borókai Gábor büszkélkedhet. A Heti Válasz főszerkesztője 2008-ban az 56. lett, 2009-ben 44. volt listánkon, majd egy évre rá a 23. helyre futott be, ezúttal pedig az 52. helyet szerezte meg. A CEMP igazgatótanácsának tagja alig maradt le az ötvenedik helyen álló Murányi Marcelltől, a Blikk főszerkesztőjétől. Ugyancsak korábbi listás helyezését cserélte fel a kimaradó státuszra Teszári Zoltán, az RCS&RDS tulajdonos-elnöke, a Digi Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki korábban kétszer is helyet kapott a Top 50-ben.

1.Dirk Gerkens

2.Simon Zsolt
3.Bayer József
4.Somlói Zsolt
5.Vidus Gabriella
6.Mihók Attila
7.Simicska Lajos
8.Kolosi Péter
8.Szabó György (pontszám egyenlőség)
10.Németh Béla

11.Szalai Annamária
12.Róbert Ákos
13.Málnay B. Levente
14.Jonathan Cooper
15.Spéder Zoltán
16.Gulyás János
17.Mező László
18.Gerendai Károly
19.Fonyó Károly
20.Heal Edina

21.Somogyi Miklós
22.Horváth Magyary Nóra
23.Vörös Csilla
24.Belénessy Csaba
25.Christopher Mattheisen
26.Somlyai Dóra
27.Szauer Péter
28.Kovács Ildikó
29.Ómolnár Miklós
30.Bognár Tamás

31.Liszkay Gábor
32.Pallagi Ferenc
33.Vaszily Miklós
34.Nobilis Kristóf
35.Kozák Ákos
36.Aczél László
37.Böröcz István
38.Kallós András
39.Kázmér Judit
40.Tóth Orsolya

41.Fazekas Ildikó
42.Mondok Árpád
43.Bosko Spasojevic
44.Hajós Katalin
45.Schatz Péter
46.Hivatal Péter
47.Rákosi Tamás
48.Csermely Ákos
49.Nagy Zoltán Péter
50.Murányi Marcell
(TOP50: Marketing&Média)

(BrandTrend)