Kategória: Aktuális.

Az idei rendezvény szeptember 28-a és október 7-e között a Slow Design jegyében zajlik majd – adták hírül a szervezők, akik a mottó alapján arra buzdítják a résztvevőket, hogy éljenek lassabban, töltsék meg életüket tartalommal és mélységgel. Mondjanak nemet a képtelen ütemben zajló fogyasztásra, és adjanak a mindennapjaiknak új minőséget.
"Tegyen szert mindenki magasabb önreflexiós szintre, és nézze meg közelről, miként él. Gondolkodjanak az emberek hosszú távon és válasszák a fenntartható boldogságot" – fogalmaztak.

A fesztivál közel 400 négyzetméteren megvalósuló nyitókiállítása nemzetközi és hazai példákból válogatva járja körül a Slow Design fogalmát. A zöld megoldásoktól kezdve a biciklis kultúrán, a befogadó dizájnon át egészen a korszerű várostervezésig és a megújuló energiaforrások használatáig számos területről vonultatja fel a legújabb kezdeményezéseket, megoldásokat.

A tavaly elindított kezdeményezés folytatásaként a Design Hét Budapest fesztivál 2012-es díszvendége Finnország. Az idei témának megfelelően azonban nem a fővárosra koncentrálnak a szervezők, hanem a Fiskars Village nevű művészfalu kulturális, iparművészeti és design értékeire, művészközösségére, gasztronómiájára, mindarra a helyi értékre, amely a Fiskars Village-et már akkor Slow Life-jelenséggé emelte, amikor még a fogalom maga meg sem született. A művészfalu világát a Finnagora hozza el Magyarországra.

"A slow-mozgalmak átgondoltabb fogyasztásra ösztönöznek, mindezt a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a társadalmi és kulturális fenntarthatóság reményében teszik. A fogyasztói társadalmak és a globalizáció anomáliáiból születő Slow Movement nyitánya 1986-ban volt Rómában, a világ ekkor ismerkedett meg a Slow Food fogalmával. Azóta a fogalomkör egyre bővült, és az élet összes területén teret hódított" – fogalmaztak a fesztivál szervezői. 

A Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban: elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar, olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva és a design hosszú távú hatásaira koncentrál. Hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. A tervezés a Slow Design esetében lassú és átgondolt folyamat, több időt szán a kutatásra, a társadalmi és környezeti hatások tesztelésére. Új minőség létrehozására törekszik, oly módon, hogy eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

A Design Hét hagyományos programjai (a Nyitott Stúdiók, Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro) is a Slow Movement jegyében zajlanak ősszel. Az elmúlt négy évhez hasonlóan, idén is lesz sztárdizájner vendég és szakmai konferencia, valamint az Iparművészeti Múzeumban átadják a Magyar Formatervezési- és a Design Management Díj a fesztivál keretében.

A tíznapos eseménysor szervezője és helyszíne a Design Terminál, támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács.
(MTI, BrandTrend)