Kategória: Aktuális.

Az Európai Unió lakosságának több mint harmada vásárolt a tavaly év végi adatfelvételt megelőző három hónapban interneten keresztül; ez négy év alatt 10 százalékos növekedést jelent. A trendet igyekeznek meglovagolni az eddig online bolttal nem rendelkező hazai kiskereskedelmi cégek is. A Kika például 200 milliós éves forgalmat tervez a legnagyobb online plázán, a Grando.hu-n keresztül.

Ha netes vásárlásokról van szó, a hazai fejlődés is töretlen: a megkérdezettek 13 százaléka vásárolt tavaly az interneten keresztül, a két évvel ezelőtti 8-9 százalékhoz képest. Mérföldkőhöz érkezett a magyar e-piac a kereskedők oldaláról is: az egy-egy termékre, vagy termékcsaládra fókuszáló webshop-ok mellett egyre nagyobb teret nyernek a "mindent egy helyen" elvet valló, úgynevezett online plázák. – ezt támasztja alá a GKIeNET  piackutató cég elemzése.

Internetes vásárlások az unió egyes tagállamaiban (a megkérdezettek százalékában)

internetes_vasarlasok_unio
Forrás: Eurostat; 2012. 04. 10. (Vásárolt-e Ön online az elmúlt 3 hónapban)

Az új vásárlási formában több, országos hálózattal rendelkező áruházlánc is meglátta a lehetőséget. A Kika például már több mint 5000 termékkel van jelen az első online plázában. "Korábban csak hagyományos, áruházas értékesítéssel foglalkoztunk, azonban a lakberendezési termékek piacán is érezhető volt az értékesítési trendek részbeni megváltozása az online értékesítés irányába" – mondta Kőrösi Ödön, a Kika áruházvezetője. A cég idén mintegy 150-200 millió forintos forgalmat vár el ebben a szegmensben, az eddigi felméréseik azt mutatják, hogy jövőre ennek a duplája is elérhető.

Az első magyar online pláza csaknem 2,5 milliós közösséget képes elérni, amellyel egy hagyományos pláza nem veheti fel a versenyt. Emellett a válság idején további előnyt jelenthet, hogy a cégek így megspórolhatják a komoly költséget jelentő infrastrukturális beruházásokat is.

A Kika mellett a közelmúltban a Cora, a bauMax, az Office Depot, a Praktiker, és a Vodafone is csatlakozott a Grando.hu-hoz, rövidesen pedig a Bricostore termékei is kaphatóak lesznek a portálon. "Az Office Depot ugyan már rendelkezett saját webáruházzal, de az online plázától további, nagymértékű forgalomnövekedést várunk. Úgy látjuk, a fogyasztói igények is ebbe az irányba tolódnak, akár szezonálisan is, hiszen például iskolakezdés előtt nem kell a tömeggel együtt sodródva járni az áruházat, hanem otthonról, kényelmesen elintézhető a teljes bevásárlás" – tette hozzá Novaszel Éva, az Office Depot áruház-igazgatója.
(BrandTrend)