Kategória: Aktuális.

A történelmi jelentőségűvé vált óceánjáró tragédiájának 100. évfordulója alkalmából a Ferling cégcsoport sajtófigyelő csapata arra volt kíváncsi, hogy a centenárium időszakában a Titanic kifejezés milyen sűrűn szerepelt a rádió, televízió, nyomtatott sajtó és az online médiumok közléseiben. Mivel a katasztrófa évfordulójához – április 14. – közel esett péntek 13-a és a költészet napja, viszonyításul vették e két eseményt is.

Az elmúlt héten, ahogy közeledtünk az elsüllyedés évfordulójához, fokozatosan emelkedett a Titanic megjelenéseinek száma. Április 11-én azonban, a költészet napján a hazai sajtó teret engedett a kultúrának, és toronymagasan a legtöbbször említette az eseményt. Kevésbé babonázta meg a kiadványokat péntek 13-a, szinte csak aznap születtek megjelenések a témában, de akkor is jóval kevesebb, mint az óceánjáró kapcsán, és alig több mint a lecsengőben lévő költészet napjáról.

titanic_sajto_2012
Forrás: Ferling

A Titanicra koncentrálva, és az egész áprilist vizsgálva látható, hogy a média megjelenések első csúcspontja a Titanic című film 3D-s bemutatásának másnapján, április 6-án volt. Ekkor mind a televízió, mind a nyomtatott sajtó és az online média nagy számban említette meg az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó nevét. Hogy ezek nagy része valóban a felújított mozifilm kapcsán történt, azt sejteti a kapcsolódó kifejezések közül a rendező, James Cameron nevére szintén ekkor megugró közlések száma.

A második fellendülés a médiában megjelenő hírek számában a Titanic indulásának centenáriumára esett 10-én. 100 évvel a hullámsírba indulás után az óceánjáró egy másik utat is megkezdett: innentől napról napra nőtt a közlések száma, egészen a süllyedés évfordulójának napjáig – ez volt a harmadik megugrás. Erre a napra tehető egy másik kapcsolódó kifejezés, a jéghegy szó felfelé ívelése is. Ez azonban nem olyan látványos, mint magáé a Titanicé. Lassan és fokozatosan nőtt a megjelenésszám. A jéghegy csúcsa pedig szintén a süllyedés napjára tehető.

A centenárium előtt különleges, sosem látott képekkel, kiállítással és dokumentumfilmekkel tisztelgő National Geographic pedig időszakosan lovagolt meg egy-egy hullámot, megjelenéseinek száma hol nőtt, hol csökkent.

titanic_sajto2_2012
Forrás: Ferling

Az óceánjáró története jól láthatóan beépült az alapvető ismeretek közé. Általános érdeklődésre tart számot, és talán nem csak az évforduló alkalmából. 100 éve az óceán fenekén veszett egy hajó, melyről azt gondolták, ez sosem eshet meg vele. Ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy beigazolódjon: bizonyos értelemben a Titanic valóban elsüllyeszthetetlen.
(BrandTrend)