Kategória: Aktuális.

Az általános felvételi eljárásban 2011 után most másodszor billen a mérleg nyelve az elektronikus jelentkezők felé. Idén közel 110 ezren jelentkeztek és közülük több mint 73 ezren, vagyis a felvételizők csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit.

A 2012 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők közül 80 829-en jelöltek meg első helyen alap- és egységes, osztatlan képzést, 21 772-en választottak mesterképzést és 7 053-an készülnek valamilyen felsőfokú szakképzésre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82 661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig 1-1 százalékuk jelölt meg első helyen.

Idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13 950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A dobogó második fokát a gazdaságtudományok képzési terület foglalja el a maga 11 421 jelentkezőjével, míg a harmadik helyen a 9 187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok áll.

Az első helyes jelentkezők száma képzésterületenként
Alapképzés és egységes, osztatlan képzés, minden munkarend és finanszírozási forma, 2012. általános felvételi eljárás

elso_helyen_jelentkezok
Forrás: Educatio

Felvételi toplisták

A nappali munkarenden alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésre jelentkezők közül első helyen legtöbben a gépészmérnöki szakot jelölték meg. A toplista második helyén a mérnök informatikus, míg a harmadikon a tavalyi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak áll.

Legnépszerűbb szakok
Jelentkezési sorrendtől függetlenül a jelentkezők száma, alapképzés és egységes, osztatlan képzés, nappali munkarend, minden finanszírozási forma, 2012. általános felvételi eljárás

legnepszerubb_szakok
Forrás: Educatio

A legnépszerűbb intézmény idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, több mint 13 ezren jelölték meg első helyen az ELTE valamely képzését. Minimális különbséggel, csaknem fej-fej mellett áll a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a dobogó második, illetve harmadik fokán. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola vonzotta a legtöbb első helyes jelentkezőt.

Legnépszerűbb intézmények
Első helyes jelentkezők, minden képzési szint, munkarend és finanszírozási forma, 2012. általános felvételi eljárás

legnepszerubb_intezmenyek
Forrás: Educatio

Az idei jelentkezők 56 százaléka nő és egy felvételiző átlagosan 3,61 szakra jelentkezett. Kirívó esetek, mint minden évben, most is akadnak: a 2012-es csúcstartó 56 képzést jelölt meg.
Legtöbben a 19-20 éves korosztályból jelentkeztek, az idei legfiatalabb felvételiző 1997-ben, míg a legidősebb 1919-ben látta meg a napvilágot. Valószínű azonban, hogy ez utóbbi születési dátum egy gépelési hiba vagy elírás eredménye. Ha ez nem elírás, akkor nagyon szép példája lehet az élethosszig tartó tanulásnak. (Mivel az 1919. egy szabályos és érvényes dátumforma, így még az e-felvételi sem tudja kiszűrni az ilyen jellegű elírásokat. Ezért is fontos, hogy minden jelentkező ellenőrizze a felvételi adatait a május közepéig postára kerülő regisztrációs levélben vagy a Felvi.hu-ról elérhető e-felvételi rendszerben.)

A külföldi jelentkezők legnagyobb számban a szomszédos országokból, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából érkeztek, de akadnak felvételizők például Kazahsztánból, Svédországból, Mongóliából, Vietnámból, Svájcból, Nigériából és Kolumbiából is.

Az elmúlt évek jelentkezési adatait vizsgálva kiderül, hogy az általános – a szeptemberben induló képzésekre vonatkozó – eljárásokban évente körülbelül 10 százalékkal nőtt az e-felvételit választók aránya. Míg 2009-ben még csak a felvételizők 37 százaléka jelentkezett elektronikusan, idén már kétharmaduk döntött az e-felvételi mellett.

Az e-felvételizők és a hagyományos papír alapú jelentkezési lapot benyújtók aránya
(2009., 2010., 2011., 2012. évi általános felvételi eljárások)

e_felvetelizok
Forrás: Educatio

A keresztféléves – azaz a februárban induló képzéseket érintő -, illetve a pótfelvételi során már 2010-ben népszerűbb volt az elektronikus jelentkezés. A 2010 februárjában induló képzéseknél a felvételizők 72 százaléka, az augusztusi pótfelvételi során pedig a jelentkezők 56 százaléka választotta az e-felvételit. 2011-ben a keresztféléves eljárás során a felvételizők 77 százaléka, míg az akkori pótfelvételiben 61 százalékuk jelentkezett elektronikusan. Az e-felvételi egyre növekvő népszerűségével lépést tartva az Educatio folyamatosan fejleszti rendszereit, így mindenki számára, akár a felvételizők száz százalékának adott a lehetőség, hogy jelentkezését az interneten keresztül nyújtsa be.

– Az e-felvételizőknek átlagosan 20 perc kellett az űrlapok kitöltéséhez és a véglegesítéshez, a leggyorsabb jelentkező viszont mindössze nyolc és fél perc alatt végzett.

– Idén 73 201-en adtak be érvényes jelentkezést az e-felvételi rendszerén keresztül. Közülük a legbuzgóbb jelentkező 2011. december 15-én 16 óra 48 perckor már végzett is, a legutolsó adatlapot pedig egy hajszállal a jelentkezési határidő lejárta előtt, egészen pontosan 2012. február 24-én 23:59:42-kor véglegesítették.

– Az elektronikusan jelentkezők 77 százaléka hitelesített hitelesítő adatlap segítségével, a többiek az Ügyfélkaput választották.
(BrandTrend)