Kategória: Aktuális.

A társadalmi célú kezdeményezés 2011. szeptember 30-án, "A magyar mese órája" című akcióval és a televíziókban is látható "A kislányod királylány? A Te kisfiad királyfi?" fősorú kreatív anyagokkal vette kezdetét, majd mesekönyv-gyűjtési akcióval, hírességek videointerjúival, "könyvelhagyó akcióval", és egy óriási érdeklődés mellett lezárult, nagy sikerű meseíró pályázattal folytatódott. Tegnap óta pedig már a kampány létrejöttét bemutató werkfilm is elérhető.

A Médiaunió Alapítvány "Mesélj mindennap!" kampánya Benedek Elek születésnapján, a magyar népmese napján indult, 2011. szeptember 30-án. Ezen a napon "A magyar mese órája" című kezdeményezéshez csatlakozva az ország több mint 300 óvodájában több tízezer kisgyerek hallgatta egyszerre Benedek Elek "Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack" című meséjét. Az akcióhoz országszerte csatlakoztak hírességek is: Veszprémben Szerednyey Béla színművész, Dunaszegen Görbicz Anita kézilabdázó, Szentendrén Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője, Debrecenben Kondás Elemér, a labdarúgócsapat vezetőedzője, Szegeden Székhelyi József színművész, Budapesten pedig D. Tóth Kriszta, a Magyar Televízió műsorvezetője és Azurák Csaba, a TV2 műsorvezetője mesélt a gyerekeknek.

A nyitórendezvénnyel egy időben vált elérhetővé a kampány honlapja, a www.meseljmindennap.hu, amelyen a Mesetár nagyon hamar népszerű lett a gyerekek és a szülők körében egyaránt. Akárcsak a mesekönyvgyűjtő akció, melynek során több száz album, füzet és foglalkoztató gyűlt össze. Ám a könyvek nem sokáig pihentek: vándorútra indultak, hogy a városok nagyobb parkjaiban, játszóterein, buszokon és vonatokon várjanak új gazdáikra.

Eközben újabb hírességek csatlakoztak a kampányhoz – Bombera Krisztina, Jakupcsek Gabriella, Kecskés Karina, Erdei Zsolt, Frei Tamás, Nagy Ervin -, a legnagyobb elismerést mégis a meseíró pályázat elképesztő sikere jelentette: egy hónap alatt több mint ezer mű érkezett. A leglelkesebb pályázó 41 történetet küldött, de érkezett mese Németországból, Angliából, sőt New Yorkból is.

Ezekkel a mesékkel egy 4100 oldalas, közel tízkilós könyvet lehetne megjelentetni. A kampány nagy mesekönyve nem ilyen nehéz, ugyanakkor válogatott meséket tartalmaz: ismert szerzők – például Berg Judit, Kiss Ottó, Lackfi János, Nyulász Péter, Vámos Miklós, Zalán Tibor – történetei mellett a szülőktől érkezett legjobb tizenöt mesét.

Az elmúlt fél év során több száz sajtómegjelenés népszerűsítette a "Mesélj mindennap!" kampányt – amelyet a Sió, a Fundamenta és a Hungarofest támogatott -, és a tévékben látható kisfilmek is nagy tetszést arattak. Az alábbi linken megtekinthető a werkfilm, amely bemutatja, milyen hangulatban zajlott a munka, és hogy mit gondolnak a kampányról a részt vevő ügynökségek és szakemberek:
http://www.youtube.com/watch?v=SVki4__50-k&feature=youtu.be

A kampány ugyan lezárult, de a szervezők abban bíznak, hogy az üzenete még sokáig terítéken marad, és egyre többen mondják majd el magukról, hogy "én mesélek mindennap!"
(BrandTrend)