Kategória: Aktuális.

Az MLE felmérésének célja a nyomtatott sajtóban, a reklámból befolyt, tényleges árbevételek számszerűsítése, mivel ezekről az adatokról korábban csak becslések láttak napvilágot.

Az MLE összesítése alapján 2011-ben a "net-net" (ügynökségi és egyéb kedvezményekkel csökkentett) nyomtatott reklámpiac mérete 41,663 milliárd forint.

A sajtó összesített árbevétele, a lapeladásból származó több mint 70 milliárd forinttal együtt 2011-ben meghaladta a 111 milliárd forintot.

A sajtóhirdetési bevételeket bevalláson és szakértői becslésen alapuló elemzéssel készítette az MLE szakértői csoportja. A bevallásban szereplő "net-net" szintű adatokat (mely a kiadói szakma egyöntetű álláspontja szerint a lehető legjobban méri a reklámbevételeket) a barterek könyvelési értéken való figyelembevételével adták a kiadók. A bevételek közé számított valamennyi, az adott termékben realizált hirdetési bevétel, legyen az megjelent hirdetés, támogatott megjelenés, behúzás vagy speciális melléklet. Önálló termékként kezelt a szakértői csoport minden olyan kiadványt amely önálló címmel, ISSN számmal avagy árushelyi megjelenéssel rendelkezett.

A pontosabb becslést a 14 lapkategóriára bontott bevallás segítette, melyeket kiegészítőleg összevezettek a Kantar Média bontásaival. Összességében elmondható, hogy a magyar sajtópiac több mint 3500 címét felölelő bevallás és becslés esetében a bevallott – tehát pontos – bevétel, a teljes összeg közel 70%-át tette ki.

A piac méretének megállapításához az adatokat az alábbi kiadók szolgáltatták:

Axel Springer
EMG Médiacsoport Kft
Galenus Kft.
Geomédia Kiadói Zrt.
Grabowski Kiadó Kft.
Haszon Lapkiadó Kft.
Heiling Média Kft.
Hetek.Hu Kft.
HVG Kiadó Zrt.
IDG Magyarország Lapkiadó Kft.
Inform Média Kft.
IQPress Kft.
Jánossy Kiadó Bt.
Kurens Press Media Kft.
Lapcom Kft.
Magyar Közlekedési Kiadó Kft.
Magyar Mezőgazdaság Kft.
Magyarnarancs.hu Lapkiadó Kft.
Maraton Lapcsoport
MediaCity Magyarország Kft.
MTG Metro Gratis Kft.
Napi Gazdaság Kiadó Kft.
Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.
Piac és Profit Kiadó Kft.
Professional Publishing Hungary Kiadó Kft.
Reader’s Digest Kiadó Kft.
Ringier Kiadó Kft.
Sanoma Media Budapest Zrt.
Szép Házak Kft.
TermészetBÚVÁR Alapítvány Kiadó
Théma Lapkiadó Kft. 
 
Az egyesület célja szerint a jövőben minden évben közzé teszi az aktuális reklámbevételi adatokat.
(BrandTrend)