Kategória: Aktuális.

A megkérdezett cégek oktatási költségeik átlagosan 63%-át finanszírozták a 2012. január 1-jén megszűnő szakképzési hozzájárulás terhére – derült ki a kutatásból.

Mára egyre több felmérés is bizonyítja, hogy a munkatársak tudása, loyalitása és kreativitása az egyik kulcsa a jelenlegi gazdasági helyzetben történő túlélésének.

Ennek biztosítására az egyik eszköz, egyéb más intézkedések mellett, a rendszeres képzéseken (nyelvi és egyéb), illetve fejlesztő tréningeken való részvétel lehetőségének biztosítása.
Többek között ezért is érint fájdalmasan sok céget, hogy 2012. január 1-jétől a szakképzési hozzájárulásból nem finanszírozható a munkatársak fejlesztése, nyelvórák, tréningek költsége.

Korábbi elemzések szerint a cégek átlagosan a munkatársak fejlesztésére fordított összeg 10-30%-át finanszírozták a szakképzési hozzájárulásból. (Forrás: HRTrendKlub). A jelenlegi, a Dale Carnegie Magyarország 2012 elején, partnerei körében végzett felmérése szerint azonban ennél jóval nagyobb, 63%-os ez az arány. Ha ezt a kieső forrást a cég saját költségből nem pótolja, kimondható, hogy akár ennyivel csökkenhetnek a képzésre fordított összegek.
A tréningcég által végzett kutatás többek között arra is kereste a választ, hogy ez a kormányzati döntés milyen hatással lesz a munkavállalók képzésének minőségére és mennyiségére.

A közel 50, különböző iparágban tevékenykedő vállalat HR vezetői és oktatási-fejlesztési specialistái véleményét kikérő vizsgálat során kiderült, hogy a megkérdezettek 72%-a gondolja, hogy a képzésekre, tréningekre fordítható összegek, és ezzel a tréningek, képzések mennyiségének csökkenése hosszú távon káros hatással lesz a cégek működésére, eredményeire nézve.

A mennyiségi és minőségi változással kapcsolatosan a megkérdezettek 19 %-a nyilatkozott úgy, hogy a változás minőségileg lesz hatással a képzésekre, azaz alacsonyabb minőségű képzési programokat fognak igénybe venni, míg a megkérdezett fele (50%) szerint a képzések mennyiségét is befolyásolni fogja az új helyzet.

A válaszok között volt olyan vélemény, miszerint racionalizációval igyekeznek a törvényi változásokhoz igazodni, mások azonban a csökkenő oktatási költségek és a cég, az ország versenyképessége között egyértelmű párhuzamot tudtak húzni.

A februárban készült felmérés összes válaszadója közül mindössze 15% jósolja, hogy a klasszikus tantermi készségfejlesztő programokat egyre inkább más módszerekkel, úgy mint e-learning elemekkel fogják, vagy szükséges kombinálni. Emellett azonban, mint megoldást említették többen a saját tréneri, oktatói gárda fejlesztését és azt, hogy a képzésekre fordítható EU-források igénybe vételében látnak még kiutat.
(BrandTrend)