Kategória: Aktuális.

A Cushman & Wakefield legfrissebb adatai szerint  a budapesti irodapiacon közel 400,000 négyzetméter bérbeadás történt 2011 során. Ez egy abszolút rekord, legfőképpen akkor, ha az eddigi legkiemelkedőbb 2008-as évet vesszük alapul. Azt is fontos megjegyezni továbbá, hogy egyre távolabbiak azok az idők, amikor az újratárgyalások tették ki a tranzakciók nagy részét hiszen jelenleg a költözések a legjellemzőbbek. Ez a trend a későbbiekben az üresedési ráta csökkenéséhez vezet majd. 

irodapiac_2011
Forrás: Cushman & Wakefield Research Department

A közel 400,000 négyzetméterből az új/nettó bérbeadások összege ca. 155,000 négyzetméter melyből a tényleges nettó piaci felszívás 100,000 négyzetméterre tehető. Ezen eredmények azt bizonyítják, hogy a tranzakciók 25 %-a másodlagos épületekből került a piacra és a 2010 végén 24,7%-on álló üresedési mutató 23,4%-ra való csökkenését idézte elő. Ez viszonylag kis csökkenésnek tűnik, de ha belegondolunk, hogy tavaly 71,000 négyzetméter új kínálat került a piacra, az eredmény sokkal biztatóbb. Továbbá csupán kb. 33,000 négyzetméter új terület áll jelenleg ténylegesen fejlesztés alatt, mely biztosan elkészül az elkövetkező 12-24 hónapban.

A fent elemzett eredmények még biztatóbbak, ha összehasonlításként megnézzük a prágai irodapiacot, mely köztudottan felülmúlja a budapestit. 2011 során Prágában rekord mértékű, több mint 325,000 négyzetméter terület került bérbeadásra, míg Varsóban szintén rekord mennyiségű, 600,000 négyzetméter bérbeadás történt. Egy érdekes tény, hogy ebben az évben a három főváros közül Budapesten történtek a legnagyobb arányban bővülések. Magyarországon közel 65,000 négyzetmétert tett ki a meglévő bérlők bővülése, míg Prágában ugyanez csak 18,500, Varsóban 32,000 négyzetméterre rúgott. Ez legfőképpen több multinacionális cég bővülésének és egy jelentős állami vállalat terjeszkedésének volt köszönhető. Ez az eredmény tisztán mutatja, hogy a multik továbbra is elkötelezettek Magyarország iránt és sok esetben terjeszkednek és ezzel hoznak létre új munkahelyeket.

2011 során a piac nagyon aktív volt és a mutatók optimizmusra adnak okot. A Cushman & Wakefield által képviselt Heitman befektetési vállalat számára is ez volt a meghatározó, mely csaknem 250 millió eurót fektetett be 6 budapesti irodaház megvásárlásába.

Pados Gergely a Cushman & Wakefield partnere és budapesti irodabérbeadási vezetője elmondta: "Természetesen a legfontosabb kérdés az, mit hoz majd 2012 és 2013. A mai gazdasági helyzetben lehetetlen jóslatokba bocsátkozni, de az biztosan elmondható, hogy a budapesti irodapiac az elmúlt 4 évben jól teljesített, ezért van okunk azt remélni, hogy az elkövetkező két év is növekvő bérbeadási mutatókat és csökkenő üresedési rátát hoz majd."

irodapiac_2011_cw
Forrás: Cushman & Wakefield Research Department

"Mindent összefoglalva továbbra is egy kihívásokkal teli piaccal kell szembenéznünk, de a pozitív jelekre kell koncentrálni. Várhatóan ez a feszült piac még 2012-ben is kitart és az év végén ismét csökkenő üresedésről és erős aktivitásról számolhatunk be, melynek során a bérleti díjak stabilizálódnak és a növekedés jeleit mutatják. – fűzte hozzá Pados Gergely.
(BrandTrend)