Kategória: Aktuális.

A napokban megtartott évértékelő és programadó beszédében (State of the Union address) új, kereskedelmi ügyekben illetékes hatósági szerv felállítását jelentette be Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.

Az új szervezetnek feladata lesz a hamisítás és kalózkodás elleni küzdelem.

A Trade Enforcement Unit néven megalakuló hivatal az amerikai vállalkozásokat érintő kereskedelmi visszaéléseket és a tisztességtelen kereskedelmi magatartást hivatott kivizsgálni.
Az új hatósági szerv a külföldi piacokon kap illetékességét, és az amerikai cégek exportérdekeltségébe tartozó régiókban fog vizsgálódni. Munkájában fontos szerepet kap a hamisítás és kalózkodás elleni küzdelem, az amerikai szellemitulajdon-jogokat érintő visszaélések felderítése.

A Variety híre szerint az új hivatal felállítása egyfajta Hollywood felé tett gesztusként is értelmezhető, a filmipar képviselői ugyanis a napokban többször is hevesen kritizálták az Obama-adminisztrációt, amiért a törvényhozás felfüggesztette az iparág által támogatott – egyébként sokak által kritizált – két kalózkodás elleni jogszabálytervezet, a Protect Intellectual Property Act (PIPA) és a Stop Online Piracy Act (SOPA) tárgyalását.
(HENT, BrandTrend)