Kategória: Aktuális.

Januárban nagyon sok szó esett az internet cenzúrájáról, sőt az egyik legnagyobb kérdéssé vált, hogy lehet-e cenzúrázni az online tartalmat. Nemrég nagy felzúdulást váltott ki a Megaupload felszámolása, a SOPA elleni tüntetés, és a hasonló lépések. Ráadásul a Google új szabályzata is forró téma. – írja a socilatimes.hu.

Tegnap a Twitter blogján bejelentette, hogy a jövőben lehetőségük lesz egyes országokban cenzúrázni a tweeteket. A Twitter a bejelentést megpróbálta pozitív színben feltüntetni, mert a bejegyzés címe "Tweets must flow", de bármilyen köntösbe is bújtatják, a lényeg ugyanaz, bárkit cenzúrázhat az a felület, amely talán a legtöbbet tette egyes országok "szabad szaváért".

"Ahogy egyre nagyobb méreteket öltünk nemzetközi szinten, belépünk olyan országokba, ahol különböző elképzelések vannak a szólásszabadságról. Néhány olyan nagy mértékben különbözik a miénktől, hogy nem tudunk létezni ott. Mások hasonlóak, de történelmi vagy kulturális okokból korlátoznak bizonyos típusú tartalmat, mint például Franciaország vagy Németország esetében, ahol tilos a nácibarát tartalom." – írja a Twitter.

"Mától megadjuk magunknak azt a képességet, hogy reakcióként visszatartsuk felhasználók tartalmát egyes országokban – miközben a világ többi részén elérhető marad. Emellett arra is lehetőségünk lesz, hogy kommunikáljunk a felhasználókkal arról, hogy mikor és miért tartottuk vissza a tartalmát."

A technológia lehetővé teszi, hogy IP cím alapján eltávolítsanak tweeteket, bár állításuk szerint ez átlátható módon fog történni.

Bár a mikroblog a tartalom folyamatosságára helyezte a hangsúlyt, a szkeptikusok már aggódnak a lehetséges következmények miatt.
(socialtimes.hu)