Kategória: Aktuális.

A Médiatanács az "Összeesküvők" című produkció október 3-i és 4-i műsorai miatt indított eljárást.

Az NMHH műsorfigyelő osztálya a valóságshow-k sugárzásával kapcsolatos korábbi hatósági tapasztalatok, valamint a TV2 korábbi reality műsoraiban észlelt problémák miatt rendszeresen ellenőrzi az "Összeesküvők" epizódjait, és az Esküdj! című késő esti műsort.

A vizsgálat megállapította, hogy a műsorok vélelmezhetően megsértették a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, illetve a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat. A kifogásolt tartalmak miatt a tanács eljárást indít a kereskedelmi televízióval szemben.

Az vizsgált adásokban és műsor-előzetesekben különösen magas volt a szexualitásra utaló szóbeli megnyilvánulások, a verbális agresszió és az alkoholfogyasztás mértéke. A műsorokhoz kedvcsinálóként lerészegedett anyós-jelöltet, a lányok vizespóló-versenyét és a férj-jelöltek eldurvult konfliktusát játszották be.

Az NMHH Hivatalának álláspontja szerint a műsorszámot és annak előzeteseit a médiatörvény rendelkezései alapján a IV. kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és csak este 9 és reggel 5 óra között lehetett volna közzétenni. A műsort ezúttal is nagy számban követték figyelemmel a kiskorúak. Az októberi adatok szerint a tévénéző tinédzserek (13-17 évesek) több mint negyede ezt a műsort választotta.

A sorozatban sérülhettek a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok is, mivel az egyik epizódban elhangzott egy cigaretta márkaneve. Az új médiatörvény hatályba lépése óta ugyan megengedett a termékmegjelenítés az ilyen típusú műsorokban, de a dohánytermékek népszerűsítése még mindig tilos, ezért a Médiatanács a termékmegjelenítés tényének tisztázására adatokat kér be a TV2-től.

Az eljárás lefolytatása után a Médiatanács dönt majd arról, hogy a kifogásolt tartalmak jogsértőek voltak-e. Ha kiderül, hogy a műsorszámok nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, akkor a testület szankciót állapíthat meg a kereskedelmi televízióval szemben. A Médiatanács vizsgálatával párhuzamosan – a Való Világgal kapcsolatban már lefolytatott kutatás metodikája szerint – "Összeesküvők barométer" (http://adattar.nmhh.hu/vv/osszeeskuvok) segítségével folyik az aggályos tartalmak regisztrálása.
(BrandTrend)