Kategória: Aktuális.

Mindez az Akamai "The State of the Internet" (Az Internet állapota) című jelentése részét képező, az Ericsson által végzett új mérés eredményei alapján jelenthető ki.

2011 második negyedéve 8%-os növekedést mutatott, ami a normális szezonális fluktuációt tükrözi. Részletesebben megvizsgálva, a mobil adatátvitel növekedésének mintázata felfedi, hogy az okostelefonok minősége hatással van arra, mely alkalmazásokat használják az emberek, valamint arra is, hogy mennyi ideig szörfölnek a világhálón.

Az Ericsson meghatározása szerint egy aktív okostelefon-felhasználó naponta több mint 1 MB forgalmat generál.

Az olyan tényezők, mint például a kijelzőméret, az okostelefon kora és ára erőteljesebb korrelációban vannak a medián forgalommal, mint az, hogy milyen operációs rendszer van a telefonon (i-phone-iOS, Android, Symbian stb.).

Fontos megemlíteni, hogy Észak-Amerikában a csúcskategóriás okostelefonok kétszer akkora forgalmat generálnak, mint a hasonló okostelefonok az elemzésben szereplő ázsiai és európai mobilszolgáltatóknál.

Johan Wibergh, az Ericsson Hálózatok üzletágának vezetője szerint: "A piackutatásunk megerősíti, hogy a csúcskategóriás okostelefonok felhasználói egyre gyakrabban érik el az Internetet a telefonjukról. Ez hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy intelligens, bővíthető és kiemelkedő teljesítményt nyújtó hálózatokkal rendelkezzünk, hogy biztosítani tudjuk az elvárt felhasználói élményt."

Az Ericsson arra is rávilágított, hogy a nagy arányú használatot produkáló felhasználók körében a videomegtekintés által generált kumulatív adatmennyiség jelentősen nagyobb, mint az egyéb tevékenységek esetében.

Az okostelefonok felhasználóinak felső 5-10 %-os szegmensébe tartozók akár naponta 40 percet is eltöltenek online videomegtekintéssel. Az átlagos felhasználó azonban naponta 30 másodpercet tölt online videomegtekintéssel.

Ebből az következik, hogy a felső szegmensbe tartozó felhasználók teszik ki a forgalom, illetve a prioritást élvező szolgáltatások iránti kereslet nagy részét. Wibergh így folytatja: "Ez az oka annak, hogy úgy véljük, a lépcsőzetes árképzési modellek a forgalommenedzsmenttel kombinálva kulcsfontosságúak a mobilszolgáltatók és a fogyasztók számára egyaránt."

Ezek az eredmények az Ericsson által 2011 második negyedévében Európa, Ázsia és Észak-Amerika érett piacain működő négy különböző mobilszolgáltatónál végzett mobil szélessávú méréseken alapulnak. A tény, hogy az Ericsson több mint 80 országban jelen van, a megrendelői bázisa pedig több mint 1000 hálózatból áll, lehetővé teszi az Ericsson számára, hogy mérje a mobil hang- és adatátvitel mennyiségeit. Az eredmény egy reprezentatív bázis a világ összes mobilforgalmának kiszámításához 2G, 3G és 4G hálózatokban (DVB-H, WiFi és Mobile’WiMax nélkül).
A forgalmi trendekre vonatkozó átfogóbb információk a hálózati forgalomról és a piaci viszonyokról szóló Ericsson-jelentésben szerepelnek majd, amely jelentés az Ericsson novemberben Stockholmban megrendezendő Capital Markets Day (Tőkepiaci Nap) eseménye előtt kerül kiadásra.
(BrandTrend)