Kategória: Aktuális.

Közép- Európa aktivitása 2011 harmadik negyedévében 2,32 milliárd eurónyi befektetéssel tovább javul Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia piacain.

Ez jóval magasabb, a mint 2011 második negyedévében befektetésre került 706 millió euró  – derül ki a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó legfrissebb jelentéséből.

A régióban eddig idén 4,61 milliárd euró összegben történt ingatlanbefektetés, mely több, mint kétszerese a 2010 azonos időszakában befektetett összegnek. Számításba véve azon tranzakciókat, melyek jelenleg átvilágítás alatt vannak és várhatóan a negyedik negyedévben lezárásra kerülnek, azt mondhatjuk, hogy a teljes befektetési volumen a régióban az év végéig elérheti a 6 milliárd eurót.

Bár az összes piac harmadik negyedéves volumene meghaladja az előző negyedévét, a Cseh piac, 1,18 milliárd összbefektetéssel jelentős növekedést könyvelhet el a harmadik negyedévre. Ez jóval meghaladja Lengyelországban ugyanezen időszakban történt 864 millió euró befektetési volument. Ezzel a teljesítménnyel Csehország ebben az évben jelenleg az első ingatlanbefektetési célpont a közép- Európai régióban, összesen 1,9 milliárd euró befektetéssel, míg Lengyelország a második helyen áll 1,82 milliárd eurónyi tranzakcióval.

A jelenleg kilátásban vagy folyamatban lévő tranzakciók megvalósulásával a negyedik negyedévben Lengyelország visszaszerzi első helyét a rangsorban. Magyarországon a harmadik negyedévben, 197 millió eurónyi tranzakcióval szintén megnövekedett a befektetési étvágy, hiszen ez az összeg megegyezik az első két félév összes befektetésének mértékével. Románia és Szlovákia harmadik negyedéves aktivitása 100 millió euró alatt van, így elmarad a fent említettektől.

A befektetők érdeklődése az irodák felől visszatérni látszik a kiskereskedelem felé és ezáltal a két szektor közötti rés keskenyebb lesz, mint az elmúlt években. Az idei év során eddig a kiskereskedelmi ingatlan befektetések összege 1,88 milliárd euró, míg az irodapiacon történt befektetések összege 1,7 milliárd euró. A befektetési kedv ebben az évben az ipari ingatlanok iránt is megnövekedett, a tavaly ilyenkor mért 205 millió euróhoz képest jelenleg 641 millió euró.

A Közép- Európa iránti befektetési étvágy továbbra is nagy marad és bár Lengyelország és Csehország iránt jelentős érdeklődés mutatkozik, ismét más országok is szóba jöhetnek. A régió jelentős befektetői: CA Immo, AEW Europe, Atrium, Unibail-Rodamco, Deka, Union, Invesco, Heitman, ECE and Meyer Bergman, melyek közül többen a régió több befektetési ügyletben is résztvettek ebben az évben.
A térségben az aktív befektetői kereslet vezetett a hozamok csökkenéséhez, annak ellenére, hogy a legtöbb piac megfelelő mennyiségű terméket kínál. A bevásárlóközpontok prémium hozamai 6% alá csökkentek és az irodák árazása is épphogy e fölött az érték fölött áll.

A 2011-es év hátralévő időszakával kapcsolatban Charles Taylor a Cushman & Wakefield partnere elmondta: "A tranzakciós aktivitás jelenleg a 2005-ös év szintjén van. A negyedik negyedév várhatóan Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is erős lesz. Ettől eltekintve sajnos nem mulaszthatjuk el megjegyezni a gazdasági bizonytalanságot, mely egyre nagyobb hatással van a befektetőkre és a rendelkezésre álló pénzügyi támogatásra, melyek negatív hatással lehetnek a piac aktivitására az év utolsó hónapjaiban."
(BrandTrend)