Kategória: Aktuális.

Ez, vagyis a személyes bélyeg ugyanúgy felragasztható a borítékra. Persze aki kapja a levelet, annak igazi meglepetés, amikor férje-felesége, barátja vagy éppen háziállata mosolyog a bélyegen.

Személyes bélyeget először az ausztrál posta hozott forgalomba 1999-ben. Később Nagy-Britannia, Finnország és Belgium is követte, de a szomszédos országokban, Ausztriában és Szlovákiában is népszerű.

A Magyar Posta is több éve nyújtja e szolgáltatását. A bélyegre bármi kerülhet: a leggyakrabban kért az arckép, de lehet családi vagy baráti fotó is. Gyakran előfordul az is, hogy a házi kedvenc, kutya vagy macska képe tűnik fel. Nemcsak magánszemélyek, hanem cégek is igénybe vehetik a szolgáltatást, így akár reklámjuk is szerepelhet a bélyegen. Az egyetlen kitétel, hogy a személyes bélyeg mindig társul egy már forgalomban lévő bélyeggel, és így használható fel a küldemények célba juttatására.

szemelyes_belyeg_1

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a Nemzeti Vágta után a nagy roham a karácsonyi bélyegek kapcsán várható – igazi különlegesség ugyanis, hogy nemcsak a levelezőlap, hanem a bélyeg is személyre szabható. Rovaniemi városában (Finnország), a Mikulás-lakhelyén például külön posta van, ahol a személyes bélyegek készülnek, és amiket Karácsony hetében juttatnak el a címzetteknek. A Magyar Posta is boldogan segít, hogy hasonló szolgáltatásával a Karácsony még személyesebb, meghittebb legyen. Ehhez nem kell Finnországba utazni, hanem elég bármelyik postahelyre ellátogatni, és személyes bélyeget kérni. 

A Nemzeti Vágtán teljes óvodás csoportok próbálták ki a Mesepostát is.

A gyerekek pecsételtek, űrlapokat töltöttek ki, és játékpénz segítségével bélyeget, borítékot árultak. Az ifjak csacsit, pónit, borjút, birkát simogathattak, gyékényből paripát készítettek, de a legnépszerűbb a Meseposta volt, ahol kipróbálhatták milyen postásnak lenni.
Amíg a szülők és tanárok megpihentek, a gyerekek kipróbálhatták és gyakorolták a postásmesterséget. Bélyegeztek, játékpénzen adtak-vettek, űrlapokat szignáltak.

A program nem titkolt célja volt, hogy a gyerekek körében ismét népszerű legyen a levélírás, bélyeggyűjtés.

Akik lemaradtak a Nemzeti Vágtán a Mesepostáról, azoknak sem kell aggódnia, mert a Mamut II. bevásárlóközpont III. emeletén egész évben megtalálható. Itt várják a szülőket, tanárokat, és mindenekelőtt a gyerekeket. Amíg a kísérők kényelmesen hátradőlve olvasgathatnak, információt gyűjthetnek a bélyegek ezerszínű világáról, addig a gyerkőcök szórakoztató módon ismerik meg a posta világát.

meseposta

A Meseposta helyszínül szolgálhat olyan rendezvényeknek is, mint az Anyák napja, a Mikulás, vagy Karácsony ünnepe. A rendszeres klubok, bélyegszakkörök ingyenes foglalkozásain a gyerekek a bélyegek világán keresztül a művészetről, sportról, történelemről, állatokról, növényekről is rengeteget tanulnak. Nem csoda, hogy jónéhány gyermek azt mondta a látogatás után: ő bizony postás szeretne lenni.
(BrandTrend)