Kategória: Aktuális.

A Közép-Európai Szabályozó Hatóságok Fóruma (CERF) 2009-ben jött létre magyar kezdeményezésre. A kezdeti együttműködésben résztvevő magyar, cseh, szlovák és román hatósághoz később csatlakozott Lengyelország és Szerbia is. A kooperáció célja hatékony megoldást adni a határokat átlépő audiovizuális szolgáltatások felügyeletének problémáira, hiszen a szabályozási rendszer is egységes európai uniós alapokon, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló EU-irányelv rendelkezésein nyugszik.

A hatékony közös fellépés kiemelten fontos a kiskorúak védelme érdekében, hiszen itt van a legnagyobb jelentősége a gyors reagálásnak. A CERF-ben együttműködő partnerhatóságok területén letelepedett, magyar célközönségnek szóló televíziós csatornákkal szembeni eljárásban már több esetben eredményes volt a közös fellépés. Például a Romániában működő, de magyar területre sugárzó Film televíziós csatorna üzemeltetőjét, az IKO Romaniát, illetve a szintén romániai székhelyű Cool Tv-t már szankcionálta a külföldi partnerhatóság. Mindkét esetben a kiskorúak érdekét védő szabályok sérültek. A Film csatornán horrorfilm-előzeteseket sugároztak a megengedettnél korábbi időpontban, a Cool Tv-n pedig a Való Világ 4-ből kimaradt, szélsőségesebb, sértő tartalmú jeleneteket sugározták Belevaló Világ címmel. A magyar valóságshow készítői a külföldi székhelyű csatorna "felhasználásával" próbálták megkerülni a hazai szabályozást, ami az együttműködés révén végül nem sikerült. A megállapodás értelmében a jövőben valamennyi, CERF-államban letelepedett televíziós csatornán könnyebben utolérhetőek lesznek az esetleges szabálytalanságok.

A külföldi joghatóságú, ámde javarészt magyar célközönségnek szóló csatornákon sok esetben fordul elő vélhető jogsértés, amely a hazai nézőket is érinti. A nézők szempontjából nem az a fontos, hogy milyen szervezet jár el a jogsértővel szemben, hanem az, hogy a televízióban ne jelenjenek meg problémás vagy sértő tartalmak. A legtöbb esetben a nézők nem is tudják, hogy például a Cool Tv, a Film , a Comedy Central vagy a Minimax nem is hazai csatorna. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kialakított online felületen  (www.cerfportal.org) keresztül az együttműködésben résztvevő hatóságoknak mostantól lehetőségük lesz arra, hogy kölcsönösen, minél gyorsabban értesítsék a joghatósággal rendelkező médiafelügyeleti szervet a feltehetően jogsértő tartalmakról. Az együttműködés fontos célja, hogy a hatóságok nagyobb érdekérvényesítő erővel legyenek képesek fellépni az Európai Unión belül érdekeik képviselete során.

A Médiatanács tagja, Auer János a lengyelországi találkozón az új online munkafelület átadása kapcsán elmondta: a problémás tartalmak az oldalon keresztül könnyen hozzáférhetővé válnak az eljárásban illetékes társhatóság részére, így hatékonyabb és gyorsabb lehet a fellépés. Az oldalon keresztül – amelyet a társszervezetek folyamatosan fejlesztenek és frissítenek – a hatóságok mindemellett tájékoztathatják egymást a hazai, audiovizuális ágazatot érintő szabályokról is, így azokat figyelembe lehet venni a panaszok kezelésekor. A megosztott információk segítséget nyújthatnak abban, hogy a hatóságok jobban megismerjék egymás joggyakorlatát.

A CERF harmadik ülésén Varsóban az együttműködés alapját jelentő munkafelület átadása és bemutatása mellett idén kiemelt témák között szerepeltek a "költözködő" csatornák, a műsorfigyelési tapasztalatok, valamint a betelefonálós, illetve emeltdíjas műsorok és szolgáltatások minősítésének problémái. A találkozón továbbá a hatóságok azokat az együttműködési pontokat keresték, amelyek mentén a médiaszolgáltatókat jogkövető magatartásra ösztönözhetik.

A Médiatanács célja, hogy az európai uniós irányelvvel összhangban, minél hatékonyabb módon szerezzen érvényt a közös európai szabályozásban foglalt rendelkezéseknek, és hogy a hazai nézők számára minél hatékonyabb védelmet nyújtson a médiában megjelenő jogsértő tartalmakkal szemben.
(BrandTrend)