Kategória: Aktuális.

A szavazók a saját borfogyasztási szokásaik, ismereteik alapján természetesen szubjektív döntést hoznak, ahogyan teszik ezt naponta, amikor a boltok polcairól levesznek egy palack bort. Ebben a versenyben nem a borszakértők mondják meg, hogy kinek milyen a bora, vagy mennyire jó borász, hanem azok, akik vásárlásaikkal megteremtik a borászok bevételeit.

Az eddigi díjazottak:
2010-ben Bolyki János és Konyári Dániel
2011-ben Demeter Csaba

Demeter_Csaba_borasz
Demeter Csaba – 2011

A szavazás menete:  http://zipp.hu/bor-agora/2011-fiatal-magyar-borasza

Első forduló:
A szavazás idén is, ahogyan tavaly, egy jelölési folyamattal indul. Bármelyik fogyasztó bármelyik borászt javasolhatja, hogy tegyük fel a listára. Jelentkezhet maga a borász is. Javasolni csak olyan borászt lehet, aki 40 év alatti vagy ebben az esztendőben (2011) töltötte be a 40. életévét. A szavazáson indulhatnak a korábbi győztesek is. Így a díjat többször is elnyerhetik. A jelölt fiatal magyar borásznak kell legyen minőségi, palackozott, kereskedelmi forgalomban vagy a pincéjénél, interneten értékesített bora. Az Év Fiatal Magyar Borásza versenybe jelölhető az is, aki a családi hagyományokat folytatja a pincészetnél, nincs borász szakképesítése, de részt vesz a pincészet életében, bele szól például a borok házasításába, azok elkészítésébe, marketing tevékenységet folytat, tevékenységével hozzájárul a boraik eladásához. Borászokat ajánlhatnak a zsűritagok is.
Hogy ki kerül fel a listára, azt egy borszakértőkből és a média képviselőiből álló zsűri dönti el. Mivel a borászok a nagyközönség elé lépnek azzal, hogy borokat készítenek, minden a fent említett feltételeknek megfelelő borász felkerül a listára, arról még a saját kérésére sem törlik a verseny során.

Borászokat ajánlani ezen az e-mail címen lehet: [email protected]

Ajánlási szakasz:

2011. szeptember 15.- október 15.
A zsűri a beérkezett ajánlásokat áttekinti és eldönti, hogy ki indulhat a versenyben. A zsűri többségi szavazással 50% plusz egy szavazattal határoz arról, hogy ki szerepeljen a listán. A végleges listát átadja a verseny szervezőjének, aki azt a zipp.hu bor-agora oldalon közli.

A szavazás:

2011. október 20-án kezdődik és 2011. december 31-én éjfélig tart.

A szavazás során mindenki három borászra adhatja le a voksát, így garantálható az, hogy bármelyik borász, bármilyen közösségi portálon vagy egyéb módon nem befolyásolhatja a versenyt, egyben lehetőséget ad a fogyasztónak arra, hogy ne csak egy embert jelölhessen. A szavazás tisztaságáért Kovács András a zipp.hu portált üzemeletető NEXOGEN Informatikai Kft ügyvezetője felel. A szavazás regisztrációhoz kötött (név, e-mail cím).
A borászok elküldhetik saját bemutatkozó anyagaikat és egy fotót (520×260-as méretben), amit a zipp.hu/bor-agora oldalon, a szerkesztés jogát fenntartva ingyen publikálunk a szavazás időszakában. A kampány során a borászok hírlevelekben, Facebook-on, Twitter-en, Iwiw-en és egyéb közösségi portálokon, valamint a boros fesztiválokon szabadon kampányolhatnak. A borászok felajánlhatnak borokat, amit a szavazást záró buliban fogunk kisorsolni a részt vevők között.

Az eredményhirdetés és a díjátadó buli:

Az eredményhirdetésre 2012. január 7-én kerül sor.

A borász az elismerést jelző pecsétet bármikor, bármelyik borospalackjára felteheti a bor-agora ÉV Fiatal Magyar Borásza verseny szervezőjének és ötletgazdájának, Ruck Leventének az engedélyével, miután megállapodott vele.

A boros buli rész, ahogyan az elmúlt két esztendőben,a  jótékonysági akció. Két éve a Vak Diákok Sportegyesülete hozza a borásznak járó díjat, a boroskancsót. A megértő boros közönségnek és a borászoknak köszönhetően minden évben jelentős adakozás volt a díjátadón. 2011-ben az adományra alapozva a Vak Diákok Sportegyesülete egy Passau-Bécs bringatúrán vehetett részt.
(BrandTrend)