Kategória: Aktuális.
Magyarország első 3D technikával forgatott reklámfilmjét, a Deart Produkciós Iroda és a Cabbage House újítását a közmédia-rendszer mutatja be a nagyközönségnek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hivatalos honlapjain július 21-én, csütörtökön.
Nemcsak a legnagyobb hazai 3D mozik látogatói, hanem a köztévék internetező nézői is részesei lehetnek a kajak-kenu rock&roll térélménynek Vajda Attilával, mindössze egy anaglif vörös-cián szemüveget kell felvenniük hozzá. A kajak-kenu vb kampányfilmjét, melynek főhőse a világklasszis olimpiai bajnok kenus, a www.hirado.hu, a premier.mtv.hu,  a www.telesport.hu,  a www.radio.hu és a www.dunatv.hu  oldalakon tekinthetik meg az érdeklődők.
A film 2D változatát a tévénézők is láthatják, ugyanis a Magyar Televízió élőben közvetíti az augusztusi, szegedi rendezésű kajak-kenu világbajnokságot és heteken át ennek a kisfilmnek a segítségével vezeti fel az idei év legfontosabb hazai sporteseményét.
 
A történet lényege, hogy amikor Vajda Attila egy elhagyott csónakházban bekapcsolja és maximum hangerőre állítja az erősítőt, majd a gitárhúrok közé csap, elröpíti a hangrobbanás. "Ezzel a kampány-videóval a filmet, zenét és sportot szerető fiatalokhoz szeretnénk szólni" – mondta a kampányfilm egyik ötletgazdája, a világbajnokság versenyigazgatója, Vékássy Bálint. – "Ez az egyveleg jelenik meg a kisfilmben, a kenulapát-gitárral együtt, ami már a kampány korábbi részében is látható volt. Attila szerepeltetése pedig egyértelmű volt, hiszen imádja a rockzenét, szeret és tud gitározni, ráadásul szegedi. Nagyon profi munkát végzett a forgatáson, ehhez a feladathoz is a rá jellemző alázattal állt hozzá."
 
A szegedi kajak-kenu világbajnokság reklámfilmjét egy napig forgatták egy budapesti csónakházban, a forgatásról a Magyar Televízió számolt be elsőként még június elején, nem véletlenül, ugyanis a szegedi Kajak-kenu világbajnokság eseményeit a magyar közmédia juttatja el a sportszerető közönséghez. A vb-ről a Magyar Televízió HD-minőségben élő adásban közvetít, emellett a Kossuth Rádió is napi többórás adásban tudósít a versenyről.

Az MTV host broadcastere lesz az eseménynek, vagyis a világ valamennyi tévétársasága a magyar köztévé képeit veszi át. A vb döntőiről péntektől vasárnapig közel nyolc órányi élő közvetítést ad az m1, a versenyközvetítések mellett a helyszínen felépített tévéstúdióba meghívott szakemberek, sportvezetők és edzők a futamok után a képernyőn értékelik az eredményeket.

 

3D_Vajda_Attila1

Bár a filmforgatás mindössze egy napot vett igénybe, a háromdimenziós utómunkák még hetekig tartottak. Deák Lajos (Deart) és Mórádi Gábor (Cabbage House) tulajdonos-producerek szerint a 3D képleképezés egy merőben új megközelítést igényel a reklámfilm-gyártók felől, mind a forgatás, mind az utómunkálatok terén. A szakemberek kiemelték: a 3D megjelenítés újszerű és kreatív filmes szemléletet, precíz mérésekkel teli tervezést kíván, hosszabb beállításokat igényel, ezért nem kis feladat.
"Sokan próbálkoztak már 3D filmkészítéssel Magyarországon, de a legtöbb csak animáció, illetve 2D-ről 3D-re konvertált alkotás és nem forgatott 3D anyagból készült, úgy, mint ez a promóciós mozi. A filmötletet kifejezetten 3D-re dolgoztuk ki, két egymáshoz közel elhelyezett kamerával forgattunk, úgynevezett sztereó-felvétel technológiával. Ügyelni kellet arra is, hogy a hagyományos 2D-s tévé és internetes megjelenítésben szintén megfelelő látványt nyújtson a kisfilm" – mesélték a gyártók.
Mórádi Gábor a Cabbage House tulajdonos-producere elmondta, hogy a cégen belül fejlesztett speciális programok, szoftverek alkalmazásával lehetőség nyílt a sztereoszkopikus 3D forgatott anyagok tökéletes megtervezésére, felvételére és utómunkájára, így a számítógéppel készített 3D elemeket is hitelesen építették be a térhatású élő felvételekbe. Mórádi szerint a sztereoszkopikus filmek gyártásában, a hagyományos alkotásokkal szemben, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a technika. Az operatőr és rendező részéről kötelező feladat a "térbeli" gondolkodás, ami Vermes Iván munkáját dicséri.
"A filmkészítésnél még fontosabb szerepet kap az utómunka stáb és az operatőr feladatainak összehangolása, mert a „térbeli” tervezés nem károsíthatja a dramaturgiát. Ócsai László sztereográfus, 3D kompozitor és Ócsai Zoltán 3D grafikus, szoftverfejlesztő szakmai bravúrjai révén a speciális látvány hibátlan lett" – fogalmazott Mórádi.
Deák Lajos társrendező és Deák János produkciós vezető szerint a forgatás legalább annyira izgalmas szakmai kihívás volt, mint maga a 3D látvány. A Deák fivérek úgy vélik, hogy a stáb szakmai felkészültségéről és lelkes hozzáállásáról a nézők is megbizonyosodhatnak, és kedvelni fogják az alkotást, amivel újító filmesekként hozzájárultak egy neves sportesemény, a hazai rendezésű kajak-kenu világbajnokság népszerűsítéséhez.
 
A főszereplő a második válogató hetében egy teljes napját a forgatásra szánta. Vajda Attila reggel 6-kor még vízen volt Szegeden, onnan indult a budapesti csónakházba. 
"Valódi színészi feladatokat kaptam a rendezőtől, nem volt könnyű az utasításoknak megfelelni, de büszke vagyok arra, hogy a főszereplője lehetek az ország első forgatott 3D kampányfilmjének" – mondta az olimpiai bajnok. – "Amikor az edzőm, Vécsi Viktor meghallotta, hogy miről szól a kampányfilm, rögtön azt kérte, hogy legyen kaszkadőröm. Ahogy a forgatáson elnéztem, sokkal jobban jártam így, néha már sajnáltam a srácot, mert háromszor-négyszer csapták a falhoz helyettem. Remélem, a nagy durranás, a rock&roll idén Szegeden lesz, ahol világbajnoki címekért szállunk vízre."
 
Deák Lajos és Mórádi Gábor úgy vélik, a forgatott 3D technológia hamarosan nemcsak a mozit, hanem az online hirdetési piacot is meghódíthatja, a jövő reklámjai már 3D-ben készülnek. Szerintük a 3D olyan hirdetőket is bevonz majd a moziba, akik eddig távol maradtak, ezért is büszkék arra, hogy ma Magyarországon a Deart Produkció és a Cabbage House az első olyan gyártó, amely a forgatott 3D reklám területén bemutatkozott.
(BrandTrend)