Kategória: Aktuális.
A most első alkalommal közzétett, negyedévente számított mutató -5,5 ponton áll, azaz a cégvezetők enyhén pesszimisták. A Napi Gazdaság olvasói közül a GfK Hungária útmutatásai alapján kiválasztott reprezentatív mintán elvégzett kutatás részletes elemzéséből kiderül, hogy a 250 millió forint árbevétel alatti vállalkozások vezetői az átlagosnál rosszabbnak látják cégük kilátásait, míg a nagy, egymilliárd forintot meghaladó árbevételű, ötvennél több főt foglalkoztató vállalatok esetében az adatok már csekély derűlátásról tanúskodnak. (Meglepő módon a külföldi hátterű társaságok jóval optimistábbak a beruházásaik várható alakulását illetően, mint a magyar tulajdonú vállalkozások).
A cégvezetők a munkavállalói juttatásokra fordítandó erőforrások esetében várják az egyik legnagyobb emelkedést a következő negyedévben, mindeközben azonban az alkalmazotti létszám csekély csökkenését valószínűsítik. A működési költségekre, informatikai-, gépjármű-beszerzésre szánt összegek egyértelműen tovább csökkennek majd, az üzemanyag-költés esetében viszont  -persze  kényszerűségből – jelentős kiadásemelkedést várnak a cégvezetők. 
A vállalkozások továbbra is barátságtalan pénzügyi környezetre számítanak a következő negyedév során, az erre vonatkozó százas skálán mért részindex ugyanis – 18 ponton áll – derül ki a GfK Hungária-Napi Gazdaság közös kutatásából.
A felmérés célja, hogy segítse az üzleti döntéshozók vállalkozásfejlesztési döntéseit. A vezetők a kutatási eredményekből képet alkothatnak arról, hogy mely szektorok, mely területein várható beruházási élénkülés, így saját tevékenységüket már jó előre ehhez a tendenciához igazíthatják.
(BrandTrend)