Kategória: Aktuális.
Az ausztrál médiamágnás itáliai befektetései eddig sikertörténetnek bizonyultak – kivéve az olasz konkurenssel, Silvio Berlusconival való viszonyt.
"Murdoch olasz emberével menti meg magát" – kommentálta az Il Giornale, a Berlusconi-család tulajdonában levő napilap Tom Mockridge kinevezését a News International élére. A Murdoch-csoport olasz ágát alkotó Sky Italia eddigi vezérigazgatója vette át a bukott Brooks székét. Az ötvenöt éves Mockridge 2004 óta irányította a legnagyobb olaszországi fizetős tv-t. A Sky Italia erősségét az itáliai labdarúgó bajnokság mérkőzéseit sugárzó csatorna adja, büszkeségét pedig a SkyTg24 egész napos hírcsatorna, amelyet még a vetélytárs birtokolta Il Giornale is “tekintélyes, kormánynak és ellenzéknek egyaránt szót adó” programnak nevezett. 
A 2003-ban alapított Sky Italiába nyolc év alatt Murdoch tízmilliárd eurót fektetett be. Az előfizetők száma megközelíti az ötmilliót, az évi haszon a 2,7 milliárd eurót. A Sky Italia nézettsége 8,2 százalékos, ami a közszolgálati RAI és a kereskedelmi (szintén a Berlusconi-család vezette) Mediaset után a harmadik legmagasabb érték.
A Berlusconi uralta olasz médiapiacon Rupert Murdoch az első konkrét lépést 1999-ben tette a News Corp. Europe megalapításával. Elnöke Letizia Moratti volt, 1994-96 között a RAI elnöke, az utóbbi öt évben Milánó kormánypárti polgármestere. A News Corp. Europe megvásárolta az olasz labdarúgó mérkőzések közvetítési jogait, ezt azonban az olasz trösztellenes hatóság hatvan százalékra korlátozta. 
Murdoch kísérletet tett a Mediaset megszerzésére is: a Berlusconival folytatott tárgyalások eredményéről 2001-ben a kormányfő úgy nyilatkozott, ő a politikának szentelte magát, a televízióit átvevő gyerekei pedig nemet mondtak Murdochnak. Az ausztrál médiacár így a Telecom Italia portfóliójához tartozó Stream és Telepiú csatornákat vásárolta meg, majd a Sky következett. A nulláról indított Sky Italia mára a Mediaset vetélytársává nőtte ki magát rohamosan emelkedő számú nézőivel és reklámbevételeivel. 
A 2008-ban ismét kormányra került Berlusconi ezért emelte a Sky általános forgalmi adóját tíz százalékról húszra – állította Mockridge az olasz sajtóban. Murdoch pedig a The Timesban Berlusconit becsmérlő cikkeket publikált. Idén júliustól a Sky – a Mediaset szerint elfogadhatatlanul alacsony áron – 29 euróért kínálja a bajnoki mérkőzések előfizetését.
A Nagy- Britanniában zajló botránnyal egy időben Olaszországban új befektetésekről hallani: a Corriere della Sera értesülése szerint Rupert Murdoch fia, James, a News Corporation Europe Asia elnöke, új “népszerű és nemzeti” olasz napilap indítását tervezi Italia névvel. A Sky Italia pedig ajánlatot tett a Telecom tulajdonában lévő La Sette tv-csatornára.
(BrandTrend, MTI)