Kategória: Aktuális.
Az Európai Bizottság a napokban hozta nyilvánosságra az európai vámhatóságok szellemitulajdon-jogot érintő intézkedéseinek éves jelentését. E szerint 2010-ben a nemzeti vámszervek több mint 79 ezer hamisítási esetet vizsgáltak, amelynek során 103 milliónál is több hamis terméket foglaltak le mintegy 1,1 milliárd euró összértékben. A bizottsági jelentés idén először határozta meg a lefoglalt hamisítványok összértékét. 
A mutatók szerint a vizsgált esetek száma nőtt, míg a lefoglalt cikkek száma csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2009-ben mintegy 43 ezer esetben jártak el a hatóságok, ezek során 117 millió darab terméket foglaltak le, míg 2010-ben 103 millió darab szellemitulajdon-jogot sértő termék került elő. Az Intellectual Property Watch híradása szerint a változás oka, hogy jelentősen megugrott az internetes vásárlások száma az Unióban. A fogyasztói rendelések számával párhuzamosan nőtt a fogadott postai csomagok száma, de ezek csak kis mennyiségű árut tartalmaztak.
Az EU területére érkező hamisítványok fő forrása továbbra is Kína, igaz a 2009-es 65 százalék helyett 2010-ben már a lefoglalt hamisítványok 85 százalékát az ázsiai országból érkezőnek regisztrálták. Kína dominanciája ellenére néhány termékcsoport esetében más országok jelentették a fő forrást: a hamis élelmiszerek Törökországból, a nem alkoholos italok Thaiföldről, a gyógyszerek szinte kivétel nélkül Indiából származtak.
A tavaly a leggyakrabban hamis cigaretta ügyében intézkedtek a hatóságok: az összes lefoglalt hamis termék 34 százalékát ez a termékcsoport adta. Az összes lefoglalás 9 százalékát irodai eszközök, 8 százalékát egyéb dohánytermékek, 8 százalékát jogsértő címkék, 7-7 százalékát ruházati cikkek és játékok jelentették. A fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyes hamisítványok, gyógyszerek, kozmetikumok, elektronikai termékek az összes lefoglalás 14,5 százalékát adják.
A hatósági intézkedések 90 százalékának esetében a hamisítványok megsemmisítésre kerültek, vagy a jogtulajdonos bíróságon kezdeményezetett eljárást a jogsértővel szemben.
A teljes jelentés az Európai Bizottság honlapján érhető el.
(HENT Hírlevél)