Kategória: Aktuális.
Ma éjfélig lehet még szavazni a Médiatanács a blogján a három piktogramra, amelyek közül azt láthatják viszont a nézők a tévé képernyőjén, amelyik a legtöbb szavazatot kapja.
A Médiatanács 2011. július 19-én, kedden hozza meg végleges döntését az új klasszifikációs ajánlásról. A tervek szerint az ajánlás bevezet egy új korhatár-jelölést, amellyel megkülönböztethetők lesznek a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. A tervezett piktogram újdonság a korhatári jelölések rendszerében, hiszen ezzel nemcsak a műsorszám megértéséhez szükséges alsó korhatár jelölésére nyílik lehetőség, hanem egyes műsorok bizonyos korosztály részére kifejezetten ajánlottak is lehetnek. 
Az új "védjegy" mellett az ajánlásban a korhatár-besorolás rendszerébe a médiatörvény alapján bekerül a "hat éven aluliak számára nem ajánlott" kategória, vagyis a hatos karika is. Eddig a tizenkettes, tizenhatos és tizennyolcas karikákkal jelölték az egyes tartalmakat a médiaszolgáltatók. 
A kiskorúak védelmét szolgáló szabályok mellett fokozott jelentősége van az adott életkoroknak megfelelő, építő jellegű információknak, értékes és szórakoztató tartalmaknak. A Médiatanács az ajánlással is azt a cél kívánja szolgálni, hogy a médiaszolgáltatók gyermek- és ifjúsági műsorszámaik körében elsősorban olyan műsorszámok bemutatására törekedjenek, amelyek által a gyermekek sokféle kultúrát ismerhetnek meg, megtanulhatják, hogyan lehet az életben felmerülő problémákat megoldani, és amelyek erősítik a természetes környezethez, a társadalomhoz fűződő kapcsolatot. 
A jövőben a hatos karikával megjelölt műsorszámok közül azokat, amelyek kifejezetten az óvodás korú gyerekeknek (6 éven aluliaknak) készültek, a médiaszolgáltató egy újonnan bevezetett, úgynevezett "gyermekbarát" piktogrammal jelölheti. A televíziók ezzel jelentős többletinformációhoz juttathatják a szülőket, nevelőket a műsorválasztásnál. 
A kimondottan kiskorúaknak szóló és valós értékeket közvetítő műsorszámok azonosíthatósága érdekében külön jelölést kellett kiválasztani. Ehhez a nézők segítségét kérte a Médiatanács. A testület hivatalos blogján kedd óta lehet szavazni a három figurára – kisfiúra, macira és kutyára -, hogy végül a legtöbb szavazatot kapott piktogram legyen a védjegye, azonosítója a gyermekbarát műsoroknak. A nyertes piktogram kiválasztására a Médiatanács blogján van lehetőségük a nézőknek. Vasárnap kora délutánig több mint 11.800 voks érkezett a webes felületen, de még nem zárult le a szavazás. 
(BrandTrend)