Kategória: Aktuális.
A konzultáción producerek, produkciós cégek, szakmai és érdekvédelmi szervezetek és oktatási intézmények képviselői jelentek meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság budapesti székházában.
Fodor Gergely, az NMHH elnöki kabinet-igazgatóságának vezetője elmondta: noha a filmtörvény módosítását elnapolták, a Médiatanács számára a médiatörvény jelöli ki az utat. Az NMHH teljesen autonóm és független szervezet, ugyanakkor nem cél, hogy függetlenítse magát a filmkultúrában és az audiovizuális szektorban játszódó folyamatoktól.
A Médiatanács határozott szándéka az, hogy a támogatási rendszerben a jövőben a művekre összpontosít majd, és a produktumok minőségére helyezi a hangsúlyt. A Médiatanács egyszerűsíteni igen, fellazítani azonban semmiképpen nem akarja a jogelőd ORTT idején alkalmazott pályázati rendszert. Fontos új szempont a visszacsatolás és a transzparencia, tehát az, hogy a támogatásból elkészülő alkotásokat utólagos értékelésnek vessék alá, és a kiíró meggyőződjön arról, hogy a pályázó azt valósította meg, amit vállalt.
Fodor Gergely a konzultáción több kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy ősszel már beindulhat a pályázatás. A jövő naptári évtől mintegy 700 millió forint keretösszeg áll majd rendelkezésre dokumentumfilm, tudományos-ismeretterjesztő film, kisjáték- és animációs film támogatására.
Az elnöki kabinet vezetője felvetette egy – az említett műfajokra vonatkozó – adatbázis elkészítésének lehetőségét. Ez a felmérés ugyanis támogatná valamennyi jövőbeni döntéshozó munkáját azzal, hogy világosan megmutatná, hogy melyek azok a hiányosságok, amelyeket a filmes szakmának pótolnia kell, a pályázati rendszernek pedig megadni ehhez a szükséges támogatást.
A Médiatanács szándéka az, hogy a következő hetekben, hónapokban az egyeztetések nyilvános és informális csatornákon folytatódjanak. A cél, hogy a hatóság és a szakma képviselői ki- és megbeszéljék a problémákat, tisztázzák a nyitott kérdéseket, és októberre közösen alakítsák ki az új támogatási rendszer alapelveit, részleteit, majd a közép és hosszú távú tervekről folytatódjon az egyeztetés. Kollarik  Tamás Médiatanács-tag szerint jelentős a szemléletváltás, mert a testület nem elefántcsont-toronyba elvonulva szeretne dönteni a koncepcióról, kiírásokról, hanem folyamatos és aktív szakmai konzultációk révén, partnerként számítva a filmesekre.
A Médiatanács az írásos javaslatokat az alábbi, a szakterületek számára létrehozott e-mail címeken várja: [email protected], [email protected], [email protected] és [email protected]
(BrandTrend)