Kategória: Aktuális.
A China Daily beszámolója szerint a 2010 októberében indított hamisítás elleni kampány keretében nagyszabású exportcikk-ellenőrzési akciókat szerveztek a kínai hatóságok, amelyek keretében ez idáig 249 millió dollár értékű, külföldre szánt hamis árut állítottak meg. Az ellenőrzések hat fő szektorra fókuszáltak, köztük a ruhaneműk, gyermekjátékok, bútorok exportjára.
Az ellenőrzési akciónak köszönhető többek között, hogy ez év májusában egy hamis mobiltelefon-gyártó üzemre bukkantak, ahol több mint félmillió dollár értékben hamisított Apple, Nokia és Sony Ericsson márkajelzésű készülékeket foglaltak le. Szintén a kampánynak köszönhető, hogy megállítottak 242 Afrikába szánt, hamis és gyenge minőségű árut tartalmazó szállítmányt, amelyek összértéke meghaladta a 16 millió dollárt.
A pekingi egyetem egy szakértője szerint egyébként az exportra szánt kínai áruk, még ha hamisak is, rendszerint jobb minőségűek, mint a belföldi piacra gyártott termékek. Ennek oka, hogy a fogadó ország minőségi elvárásai rendre magasabbak a belföldi kívánalmaknál.
(HENT Hírlevél)