Kategória: Aktuális.
Az okok a sávszélesség javulásában és a kalózkodási lehetőségek egyszerűsödésében keresendők. Az internetszakértő Envisional jelentése szerint a tavalyi évben mintegy 1,4 millió alkalommal töltötték le illegálisan a brit internetezők az öt, mozikban legjobban teljesítő filmet. A kutatók szerint az elmúlt öt évben a filmek, tévéműsorok, játékok és szoftverek letöltési aránya is növekedett, összesen mintegy 30 százalékkal.
A BBC által idézett szakértők szerint négy fő okra vezethető vissza a növekedés. Egyrészt az elmúlt években jelentősen nőtt a sávszélesség, így egyre többen egyre gyorsabban tudnak kapcsolódni a világhálóhoz. Ezenfelül egyszerűsödtek a kalózkodási lehetőségek, az illegálisan közzétett tartalmat könnyebben lehet megtalálni és gyorsabban letölteni.
Fontos továbbá, hogy megerősödött egy olyan online generáció, akik nem törődnek azzal, hogy a kívánt tartalomhoz legálisan férnek-e hozzá. Végül, számít az elérhetőség kérdése: egyre többen szeretnének hozzáférni olyan külföldi, elsősorban amerikai tartalmakhoz, amelyek legálisan nem elérhetőek a szigetországban.
Az Envisional felmérése szerint a tévéműsorok illegális letöltése produkált kiemelkedően jelentős növekedést. 2006 óta 33 százalékkal emelkedett a kalózkodási ráta a szektorban. 2010-ben a brit internetezők 1,2 millió alkalommal töltötték le az öt legnépszerűbb televíziós tartalmat a világhálóról. Az érdeklődés különösen nagy az amerikai tévéműsorok iránt.
(HENT HÍrlevél)