Kategória: Aktuális.
Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) mintegy három éve jelentette be, hogy hamarosan megállapodik az internetszolgáltatókkal a közös kalózkodás elleni fellépés formájáról. Ez a megállapodás akkor nem, de a napokban végre létrejött – írja a Billboard.biz.
A RIAA, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), valamint a nagyobb helyi internetszolgáltatók, köztük a Comcast, a Cablevision, a Time Warner és a Verizon képviselete közösen dolgozott ki egy figyelmeztetési rendszert (Copyright Alerts), amelytől a kalózkodás visszaszorulását remélik. A megállapodás eredményeként egy hatelemű figyelmeztetési rendszer kerül bevezetésre a megállapodást aláíró internetszolgáltatók hálózatán. A figyelmeztetések rendszerét a szolgáltatók a maguk igényeihez igazíthatják, és viszonylag rugalmasan alkalmazhatják.
Az első figyelmeztetésben értesítik az IP cím tulajdonosát, hogy hálózatán illegális tartalom letöltését észlelték, felhívják a figyelmét arra, hogy a kalózkodás a szolgáltatóval kötött szerződés értelmében tilos, valamint tájékoztatják arról, honnan tölthet le legális tartalmat, és hogyan teheti biztonságossá hálózatát, hogy másoknak se adjon visszaélésre lehetőséget. A második figyelmeztetés lényegében az első megismétlése, és a szolgáltatókon múlik, hogy megismétlik-e az első verziót vagy rögtön a harmadik típusú üzenetet küldik. Ez tartalmát tekintve az első figyelmeztetéssel azonos, azzal a kitétellel, hogy a hálózatra történő csatlakozáskor pop-up ablak vagy landing page formájában teszik meg a figyelmeztetést, így biztosítva, hogy az internetező mindenképpen észrevegye azt.
A negyedik figyelmeztetés kiküldése szintén opcionális, mivel tartalma a harmadik típussal egyező. Az ötödik figyelmeztetés szintén elhagyható, igaz ez az a fázis, ahol olyan technikai akadályokat léptetnek életbe a kalózkodás akadályozására, mint a sávszélesség lassítása, illetve egy olyan landing page használata, amely a szolgáltatóval történő kapcsolatfelvétel nélkül nem kapcsolható ki. A megállapodás értelmében, ha a szolgáltatók az ötödik figyelmeztetésnél még nem alkalmazzák ezeket a technikai akadályokat, akkor a hatodik figyelmeztetésnél már mindenképpen kötelesek ezt megtenni.
A figyelmeztetések teljes folyamata során lehetősége van arra a fogyasztóknak, hogy reagáljanak ezekre. A fogyasztói jogorvoslati panaszokat egy független szervezet fogja elbírálni.
Az együttműködés szerint a résztvevő felek közös finanszírozásával egy információs felületet (Center for Copyright Information) is létrehoznak, ahol a szolgáltatók megoszthatják egymással tapasztalataikat, továbbá ahol a fogyasztók tájékozódhatnak a rendszerről, valamint informálódhatnak a szerzői jogvédelem szükségességéről és fontosságáról.
Mind a szórakoztatóipar képviselői, mind az internetszolgáltatók úgy vélik, hogy a közösen kidolgozott rendszer leginkább a fogyasztói tudatosság növelését szolgálja, miközben egyáltalán nem sérti az internetezők jogait, és nem korlátozza általános internethasználatukat. Az érintettek azt remélik, hogy már az első típusú figyelmeztetések kiküldése eredményeként érezhetően csökken majd az online elkövetett jogsértések száma.
A figyelmeztetéseket elsősorban a fájlcserélő hálózatok használóinak fogják küldeni, közülük is elsősorban azoknak, akik illegális tartalmat töltenek fel.
(HENT Hírlevél)