Kategória: Aktuális.
A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) közleménye szerint gyógyszerhamisítási ügyben ítélkezett a bristoli bíróság a napokban. Az ügyben két személyt állítottak bíróság elé a hatóságok, akiket illegális gyógyszerterjesztés, illetve hamis gyógyszerek értékesítési célú birtoklásának vádjában bűnösnek találtak.
Egyikük esetében két év felfüggesztett szabadságvesztésről és 120 óra közérdekű munkavégzésről határozott a bíróság. A másik személyre 44 hét, két évre felfüggesztett börtönbüntetést, 180 óra közérdekű munkavégzést, este nyolctól reggel hétig tartó kijárási tilalmat szabott ki a bíróság, valamint elektromos mozgásérzékelő viselésére kötelezte az érintettet.
Az ügyben az MHRA kezdeményezte a nyomozást, amelynek során öt különböző típusú hamis gyógyszert, köztük potencianövelőket és nyugtatókat találtak a hatóságok az elítélteknél. A készítményeket Kínában gyártották, és harmadik országbeli nagykereskedőkön keresztül importálták Nagy-Britanniába.
A gyógyszerhatóság közleményében hangsúlyozta, a hatósági beavatkozás nélkül ezek a készítmények forgalomba kerülhettek volna, ami komoly veszélyt jelentene a fogyasztókra nézve. A hamisítványok ugyanis rendszerint egyáltalán nem, vagy nem a megfelelő dózisban tartalmaznak aktív hatóanyagot, így jobb esetben hatástalanok, rosszabb esetben komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.
(HENT Hírlevél)