Kategória: Aktuális.
Ugyanazok a zöldellő ciprusfák sorakoznak a televízióban látható autóreklámban és a Firenzében a dóm téren kapható naptáron is. A világ egyik legszebb tája címét viselő és az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított toszkán lankák díszítik az olasz posta, az ortopéd matrac, a kristályvíz és az állattakarmány reklámjait és prospektusait is – sorolta a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása azt, hogy hol voltak eddig láthatók a milliók által ismert felvételek. 
A toszkán táj ezután is megcsodálható lesz, de szerzői jogdíj fejében. San Quirico d’Orcia kisvárosa ugyanis úgy határozott, szerzői jog által levédi a hozzá tartozó tájat: a lankákat, a napraforgótáblákat, a magányos kápolnákat és főleg a ciprusfákat. 
Mostantól kezdve tehát, ha az olasz autógyár vagy a külföldi fotóalbum ezeket akarja bemutatni, a közlés előtt tizenöt nappal írásban engedélyt is kell kérnie a két és félezer lakosú San Quirico illetékes önkormányzati hivatalnokától. A San Quiricóhoz tartozó tájról készült felvételeket pedig csakis úgy közölhetik, ha feltüntetik a város nevét. 
"Ne csak csodálják, tudják is, hogy éppen a Belvedere dombot, Vitaleta templomát és a mi ciprusainkat nézik" – hangoztatta a sajtónak Mauro Taddei, a toszkán kisváros kereskedelmi tanácsosa.
(BrandTrend, MTI)