Kategória: Aktuális.
Az eredeti javaslat szerint az AGCOM mindkét beavatkozásra kapott volna felhatalmazást, ám a július 6-ai szavazás előtt benyújtott módosítások, és ezek elfogadása eredményeképpen az olasz hírközlési hatóság a jövőben saját hatáskörben csak a szerzői jogot sértő tartalmak eltávolítását rendelheti el.
A testület nem kapott felhatalmazást a külföldi kalózoldalakhoz való hozzáférés blokkoltatására. Korábban mindkét intézkedéshez bírói jóváhagyásra volt szükség. Az új hatáskör egy 60 napos konzultációs időszakot követően lép majd életbe.
Az AGCOM döntött arról is, hogy 5 napról 15 napra bővítik azt az időszakot, amely alatt a feltételezett jogsértők reagálhatnak a hatósági megállapításokra, valamint az AGCOM döntései elleni bíróság előtti jogorvoslatra is lehetőséget biztosítanak.
Az olasz írók és kiadók szövetsége, a SIAE üdvözölte a hírközlési hatóság döntését, ami állásfoglalásuk szerint az alkotók és az alkotások legális terjesztőinek érdekeit védi. Közleményük szerint – a kritikákkal ellentétben – az AGCOM döntése nem korlátozza véleménynyilvánítási szabadságukat az interneten.
A Tech World portál beszámolója szerint a szavazást széles körű tiltakozás előzte meg Olaszországban. Hackerek még a hatóság honlapját is feltörték, így az egy ideig elérhetetlen volt. A kritikusok részleges győzelemként értékelték, hogy a hatóság tagjai végül kivették az intézkedéscsomagból a weboldalak blokkolására vonatkozó passzust.
(HENT Hírlevél)