Kategória: Aktuális.

Az Ericsson és az Arthur D. Little vezetői tanácsadó cég közös tanulmánya keretében létrehozott és a Szilícium-völgyben megrendezett Ericsson Üzleti Innovációs Fórumon bemutatott Networked Society City Index (hálózatba kapcsolt társadalom városindex) azt mutatja, hogy a magasabb szintű IKT-érettséggel rendelkező városok hatékonyabban képesek kezelni az olyan kérdéseket, mint a környezetvédelem, az infrastruktúra, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás minősége és az oktatás.

Erik Almqvist, az Arthur D. Little skandináviai üzletágának igazgatója szerint: "Egy hálózatba kapcsolt társadalom építése napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára. Bár ez az elemzés csak szerény kiindulási pont az IKT-befektetések és a fenntartható fejlődés közötti kapcsolat felfedésében, közös reményünk és szándékunk, hogy inspirációként szolgáljon azon városok számára, amelyek változást szeretnének."

Az indexben bemutatott városok közül a három legjobb helyezest elérő – Szingapúr, Stockholm és Szöul – számos társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi célkitűzést teljesített sikeresen az IKT területén megvalósított jelentős beruházásokkal. Szingapúr például erőteljes innovációs tevékenységet folytat az e-egészségügy területén, valamint élen jár a forgalmi torlódások kezelésében. Stockholm az IKT-ra a kutatási együttműködést és a tudástranszfert lehetővé tevő egyik legfontosabb tényezőként tekint, míg Szöulban környezetbarát csúcstechnológiájú kezdeményezések megvalósításához használják az IKT-t.

varosrngsor__social_city_matrix


Az index javaslatokat is tesz a listában hátrébb végző városok számára, akiket arra ösztönöz, hogy nyújtsanak digitális hozzáférést és IKT-képzést a lakosság hátrányosabb helyzetben lévő része számára a digitális szakadék csökkentése érdekében.

Mathieu Lefevre, a New Cities Foundation ügyvezető igazgatója szerint: "Már elérkezett a hálózatba kapcsolt városok ideje, és ez jelentős hatással lesz a világ népességének egyre nagyobb részére. Az Ericsson – ahogy ezt az új Networked Society City Index is mutatja – megértette a jelentőségét ennek a ‘megatrendnek’ és a jövő hálózatba kapcsolt társadalmáról való gondolkodás élvonalába pozícionálta magát."

 

Napjainkban a világ népességének több mint 50 %-a városi területeken él. 2030-ra ez az

arány várhatóan körülbelül 60 %-ra emelkedik. A megavárosok (amelyek a definíció szerint 10 millió vagy annál több lakossal rendelkeznek) száma 2030-ra a várakozások szerint 30 fölé emelkedik, ami körülbelül 40 %-os növekedést jelent. Ahogy növekszik a megavárosok száma, a döntéshozók hatékonyabban biztosíthatják, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, ha tanulnak a Networked Society rangsorban az élen szereplő városok sikereiből.

 

Erik Kruse, az Ericsson Networked Society laboratóriumának munkatársa szerint: "Azáltal, hogy példákat mutat arra, hogyan segítheti elő az IKT egy város fejlődését, az index felhasználható a döntéshozókkal történő párbeszéd ösztönzésére az IKT használata terén, a szervezeti és társadalmi siker elérése érdekében – gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt."
(BrandTrend)