Kategória: Aktuális.
A video-tartalmak új formái és csatornái, "az internetes televíziózás" kitágítja az élményt, és fogyasztási, szempontból inkább addicionálisnak tekinthetők, mint helyettesítőnek. Az új kommunikációs csatornák (internet, okos telefonok, iPad) és a televíziózást érintő technikai újítások (pl. time shifted viewing) megjelenésekor sokan a hagyományos televízió-nézés csökkenését prognosztizálták. A tények azonban mást mondanak. 2010-ben szinte mindenhol a televízió-nézési idő növekedését regisztrálták: az EU országaiban 6 perces, míg az Amerikai Egyesült Államokban 4 perces volt a bővülés. A magyarországi tendencia is azonos irányú.
A 2000-es évek elején megjelenő time shifted viewing (TSV) ígérete szerint bármit bármikor megnézhetünk, a reklámoknak pedig "befellegzett" az áttekerhetőség miatt. Az akkori jóslatok szerint mára a televízió-nézés háromnegyede már ebben a módban történik, ami az eddig ismert televízió-fogyasztás végét jelenti. A TSV hardver része azonban sokkal lassabban terjed, mint azt az előrejelzések mutatták. Nyugat Európában 10-40 százalék azoknak a háztartásoknak a száma, ahol TSV-re alkalmas készülékek megjelentek, és a TSV a nézési időnek csak 1-5 százalékát teszi ki. 
Lehet, hogy mégsem akarunk bármit bármikor megnézni? Ha az egyes műsortípusokat vesszük, akkor a TSV leginkább a sorozatokra és filmekre jellemző, de vannak olyan műfajok, amelyek továbbra is megtartják az élő műsor varázsát. Ki szeretne megnézni egy focimeccset úgy, hogy már hallotta a végeredményt, és a kollégái már ki is vesézték a legjobb részeket, botrányokat? Hasonlóan igaz ez a tehetségkutató-műsorokra, események élő közvetítésére, a hírekre és az olyan műsorokra, ahol nézői aktivitást, interakciót is elvárnak. A televízió-fogyasztásban továbbra is van ereje az "itt és most"-nak.
A "régimódi" televízió-nézés tehát úgy tűnik, nem szorul vissza. De mit ad hozzá, miben más az "új" csatornákon való videó-tartalomfogyasztás? A három képernyőn keresztüli tartalmak fogyasztását meghatározza maga az eszköz. A televízión, a számítógépen és a mobil eszközökön keresztül fogyasztott video tartalmak jól elkülönülnek egymástól. A televízióra elsőre nagyrészt a folyamatos, lineáris tartalmak fogyasztása a jellemző.
"On-demand" típusú fogyasztásra mindhárom eszköz alkalmas, míg a rövid videós tartalmak fogyasztása számítógépen és mobil eszközökön keresztül történik. Mindezt különböző időtartamban és környezetben végezzük. Használatban, élményben és érzésben is mást-mást nyújtanak az egyes eszközök.
Az új csatornák megjelenésével nem csökkent a televízió-nézési idő, viszont geográfiai korlátok nélkül kitágult az élmény akár valósidejű feldolgozása is. A televízió műsorok eddig is beszédtémát adtak az embereknek, ám a beszélgetés mellett megjelentek új fórumok is. Egy az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint az tévénézők 40,8 százaléka (a 16-34 évesek 62,8 százaléka) chattelt már vagy telefonon beszélgetett tévénézés közben. 
Ugyancsak Angliában készült kutatás arról is, hogy egy tehetségkutató televízió műsor milyen régi és új csatornákon keresztül tudta megnövelni az elért emberek számát. A sugárzott műsor elérése 37 százalék volt. De ha figyelembe vesszük a többi csatorna (más televíziós csatornák kapcsolódó műsorait, online, tv.com, youtube, facebook, twitter, sajtó, rádió, word of mouth) elérését is, akkor összesen további 65 százalékos növekedést produkált, ami végeredményben 61 százalékos elérést jelentett. 
A social média, a "közösségi TV távirányító" megváltoztatja a televíziózás élményét. Segíti a megosztást, más típusú közönséget is kialakít, ajánl, véleményt nyilvánít, ezért befolyásolhatja, növelheti a TV készülékeken keresztüli televízió nézést is.
A félelmek másik oldala a televíziós bevételek csökkenése. Az interneten keresztül fogyasztott video tartalmak növekedésével vajon valóra válik-e mindaz, amit az internet hatásának tudunk be a zeneiparban, az apróhirdetések területén, vagy a print médiumok hirdetési piacán? Csökken-e nagymértékben az eddig a televíziókhoz befolyt bevétel?
"Nem feltétlenül, hiszen ha az ‘old school’ tv-nézés megmarad, akkor az interneten keresztüli bevételek inkább addicionálisak, mint helyettesítők" – mondta Kántor Kata, a GfK Hungária Média szektorának menedzsere. 

Az interneten látott tartalmak a televízióhoz irányíthatják a nézőket, mely reach növekedést jelenthet. Az internet jó „outlet” a már lefutott TV programoknak. "A hirdetők is megoszlani látszanak az egyes csatornák között. A TV hagyományosan az FMCG termékek hirdetőit vonzza, míg az internet a telekommunikációs piac, a járművek és tartós fogyasztási cikkek hirdetőit. A szponzorációk pedig több platformra is kiterjeszthetők" – tette hozzá Kántor Kata.
(BrandTrend)