Kategória: Aktuális.
A KPMG által készített tanulmányból kiderül, hogy 2010-ben 3,1 milliárd dobozzal több csempészett, illetve hamis cigaretta került piacra az Unióban, mint 2009-ben. A 64,2 milliárd doboz csempészett vagy hamis cigaretta az Unióban értékesített összes cigaretta körülbelül 10 százaléka. A számítások szerint az illegális cigaretta-kereskedelem évente 10 milliárd euró veszteséget jelent az EU-nak, illetve a tagországoknak.

Timothy Lindon, a Philip Morris International márkaintegritási alelnöke szerint az EU tagállamainak a jogalkalmazói keményen dolgoznak a probléma felszámolásán, ugyanakkor az adatok szerint az illegális kereskedelem növekszik, azaz a tagállamoknak a korábbiaknál is nagyobb kihívással kell szembenézniük.
Az illegális cigarettapiac az Unióban ma nagyobb, mint a francia, ír és finn legális cigarettapiac együttvéve. Az illegális cigarettapiac emellett emelkedő bűnözéssel jár együtt, hiszen az értékesítésből származó bevételeket gyakran olyan további illegális tevékenységek finanszírozására fordítják, mint a drog- vagy embercsempészet, illetve a terrorizmus. Egyes uniós tagországokban már párhuzamosan két cigarettapiac működik, de amíg a törvényes és szabályozott piac zsugorodik, addig az illegális piac folyamatosan nő.
(HENT Hírlevél)