Kategória: Aktuális.
A három magyar szakértőből álló zsűri, az összesen 83 érvényes magyar jelentkezésből Csákány István alkotását találta érdemesnek arra, hogy egy nemzetközi zsűri is elbírálhassa augusztusban.
A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) immár tizedik alkalommal hirdette meg a Henkel Art.Award. pályázatot Közép-Kelet-Európa 23 országában. A művészeti díjra idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban, egyenként 5-10 alkotással pályázhattak a művészek.

henkel_artaward_2011_csakany_istvan_bernsteinzimmer

A hazai fordulóra összesen 83 érvényes pályázat érkezett be, amelyet egy hazai szakértőkből álló zsűri bírált el 2011. június 23-án. Az egész napos értékelést követően a zsűri az installáció kategóriában pályázó Csákány Istvánt juttatta tovább a nemzetközi mezőnybe. A beérkezett pályázatok közül különösen erősnek találták Albert Ádám, Barakonyi Zsombor, Bessenyei Katalin, Borsos János-Lőrinc Lilla művészpáros, Kudász Gábor Arion, Puklus Péter és Tibor Zsolt alkotásait is, ezért ők a zsűrizés során külön dicséretben részesültek.

henkel_artaward_2011_csakany_istvan_a_holnap_dolgozoja_T

"Változatos munkákkal találkoztunk az összesen 83 pályázó munkáinak áttekintése közben. Csákány István a szobrászat és az ehhez kapcsolódó köztéri emlékmű műfajának találékony megújítója. Munkáival érzékenyen reflektál az adott helyszín társadalmi és történelmi kontextusára. Művei komplex módon mutatnak be többértelmű folyamatokat látványos eszköztárral" – értékelte a továbbjutott művész alkotásait Angel Judit, a zsűri elnöke.

henkel_artaward_2011_csakany_istvan_this_was_an_experience

A kiválasztott művész pályázati anyaga Bécsbe kerül, ahol augusztusban, egy kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri kiválasztja azt az öt művészt, akit a Henkel Art.Award. 2011 díjra jelöl. A művészeti díj nyertesét, 2011 novemberében egy díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki Bécsben.
A Henkel Art.Award. díjazottja 7 000 euró pénzjutalmat kap, és egy lehetőséget arra, hogy hazájában saját kiállítást szervezzen a Henkel támogatásával. A Henkel CEE szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria és a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig). A győztesnek arra is lesz lehetősége, hogy műveiből nemcsak hazájában, hanem 2012-ben a MUMOK-ban is rendezzen kiállítást. A nyertes művei a kiállítási katalógusban is megjelennek majd.
(BrandTrend)