Kategória: Aktuális.
Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.
A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 798 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései májusban 774 ezerre változtak. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 234 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2011 májusában az adatszolgáltatóink vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma 1,807 millió volt, a teljes piacra vonatkozó becsült érték 1,98 millió volt.

szelessavu_internet_elofizetesek_majus

A teljes piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,5 százalék, második a UPC, piaci részesedése 20,7 százalék, a harmadik a sorban több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,3 százalékot tesz ki. Jelentős előfizetői tábora van még a Diginek és az Invitelnek.
A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent az áprilisi csaknem 2,939 millióról, ez az érték közel 2,926 millió volt. A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,18 millió (az előző hónapban 2,2 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 638 ezer (az előző hónapban 633 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 108 ezer (az előző hónapban közel 107 ezer) volt. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,986 millió volt május végén.
A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 63,2 százalékot jelent május végén. Második helyen az Invitel áll 13,4 százalékkal, a UPC 10 százalékkal, majd a Digi 7,4 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó 6 százalékán több tucat kis szolgáltató osztozik.
Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,34 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,43 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 362 millió, IP-alapon pedig 94 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 155,8 perc volt.
Az májusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 624 ezer számot hordoztak.
(BrandTrend)