Kategória: Aktuális.
Az Európai Bizottság 2009-ben hozta létre a Megfigyelőközpontot a hamisítás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelem közösségi szintű koordinátoraként. A Megfigyelőközpont legfontosabb célkitűzései a hamisításra és kalózkodásra vonatkozó adatok és információk összegyűjtése, elemzése, és ezekre vonatkozóan egységes módszertan kidolgozása az Európai Unióban. Feladta a sikeres tagállami módszerek, legjobb gyakorlatok azonosítása, népszerűsítése és terjesztése mind a hatósági jogérvényesítés, az iparági stratégiák, mind a lakossági tudatosságnövelő kezdeményezések terén. 
A Megfigyelőközpont küldetése, hogy a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítésében előmozdítsa a közszféra és a magánszektor közötti partnerséget, amelyet összetétele is tükröz, hiszen a Megfigyelőközpont tagjai egyrészt a tagállamok által kijelölt nemzeti képviselők, másrészt a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemben leginkább érdekelt és legtöbb tapasztalattal rendelkező, különböző gazdasági szektorokat képviselő európai és országos szintű szervezetek.
A Megfigyelőközpont nemzeti képviselőinek május 17-i budapesti ülésén áttekintik a Megfigyelőközpont keretében végzett eddigi tevékenységet és eredményeket, kiemelten fognak foglalkozni a hamisítás és kalózkodás mértékének és hatásainak feltérképezésére, számszerű becslésére szolgáló módszertan kialakításával kapcsolatos folyamatban lévő tanulmánnyal, a fogyasztók szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelését célzó stratégiai tervekkel, valamint a hamis áruk interneten való terjesztése elleni fellépési lehetőségekkel. 
A május 17-i ülés napirendi pontjai között szerepel a Megfigyelőközpont szervezeti, financiális és operatív működésével kapcsolatos jövőbeni változásokról és hosszú távú tervekről való tájékoztatás is. E vonatkozásban részt vesz az ülésen a Megfigyelőközpont eddigi koordinációs feladatait teljes mértékben ellátó Európai Bizottság részéről Margot Fröhlinger, az Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóságának szellemi tulajdonért felelős igazgatója, valamint a jövőbeni szerepvállalását előre jelezve a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal elnökhelyettese, Christian Archambeau is. 
A tagállami legjobb gyakorlatok bemutatása körében a magyarországi hamisítás elleni stratégiai célkitűzésekről és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület eddig elért eredményeiről Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese fog beszámolni.
(HENT Hírlevél)