Kategória: Aktuális.
A Henkel Art.Award. 2011 díj célja, hogy elismerje a régió kiemelkedő művészeit. "A művészet nem csupán a régió kulturális megértését segíti elő, hanem egyúttal hozzájárul az európai integráció előmozdításához is" – mondta Günter Thumser, a Henkel CEE elnöke.
Az elmúlt két évhez hasonlóan, idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal pályázhatnak a művészek. Az anyagok beadási határideje: 2011. június 10.
A beküldött pályamunkákat egy többlépcsős kiválasztási folyamat során bírálja el a zsűri. Júniusban a hazai művészekből és szakértőkből álló stáb kiválasztja azt az egy pályázót, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően a kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri, Bécsben választja ki azt az öt művészt, akit a Henkel Art.Award. 2011 díjra jelöl.
A művészeti díj nyertesét 2011. november 8-án, díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki Bécsben. A Henkel Art.Award. díjazottja 7 000 euró pénzjutalmat kap, és lehetőséget arra, hogy hazájában a Henkel támogatásával, valamint 2012-ben a MUMOK-ban saját kiállítást szervezzen. A nyertes művei a kiállítási katalógusban is megjelennek majd.
Az utóbbi években a Henkel Art.Award egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai művészi körökben is, amit jól példáz, hogy a 2010-es versenyre már 122 magyar művész nyújtotta be jelentkezését. A Henkel Art.Award tíz éves története alatt már több magyar pályázó is szép sikereket ért el. 2007-ben Domán Rajmund, a kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével nyerte el a Henkel Art.Award. fődíját. Tavaly pedig, az installáció kategóriában pályázó Hory Gergely is bekerült az 1100 művész közül kiválasztott legjobb öt közé. A fődíjat végül, a lengyel születésű Maksymilian Cie¶lak nyerte.
A pályázati felhívás és a jelentkezési lap a www.henkel.hu és a www.morpho.hu honlapról is letölthető.
(BrandTrend)