Kategória: Aktuális.
Az LMP szerdai közleménye szerint törvénysértő a Médiatanács februári határozata, amelyben két nagy lapkiadó ügyére vonatkozóan egyes eljárási kérdésekre vonatkozó döntést hozott. A Médiatanács Szóvivői Irodája visszautasítja az LMP közleményében foglalt állításokat, mert az ott megfogalmazottakkal szemben a Médiatanács határozata nem írta felül a médiatörvényt, nem keletkeztetett újabb jogosítványokat vagy döntési jogköröket a Médiatanács elnöke számára, ennek értelmében a Médiatanács elnöke nem dönt, és nem dönthet az Axel Springer és a Ringier AG összefonódási ügyében a Médiatanács helyett. 
A Médiatanács minden ügyben testületként dönt. A kifogásolt határozat szó szerint tartalmazza, hogy az eljárás gyorsítása érdekében tett intézkedés "nem érinti a Médiatanács adott üggyel kapcsolatos hatósági hatáskörét".. 
A Médiatanács elé kerülő ügyek gyors és professzionális kezelése érdekében lehetőség van arra, hogy egyedi ügyekben egyes eljárási kérdésről egy felhatalmazott tag döntsön. A tévesen kifogásolt határozatban is pusztán ennyi szerepel és ez a jogosítvány is csak az eljárás lefolytatását könnyíti meg, illetve gyorsítja fel. 
A Médiatörvény jelen eljárásra nagyon rövid határidőket határoz meg (Mttv. 171. § (5) bekezdése alapján az eljárási határidő 20 nap), ezért a törvény rendelkezéseinek megtartása érdekében szükség volt a Médiatanács eljárásának felgyorsítására és az ügyrend módosítására. 
(BrandTrend)