Kategória: Aktuális.
"A tavaly decemberben elfogadott médiatörvény szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak ki kell kérnie a Médiatanács állásfoglalását a sajtót érintő vállalkozások összevonásának engedélyezésekor. Ez rendjén való is lenne, az viszont erősen kifogásolható, hogy a törvényi változás a már folyamatban lévő ügyekre és visszamenőleges hatállyal is érvényes.
 
A Médiatanács február 9-i határozata ráadásul úgy változtatta meg a testület ügyrendjét, hogy a magyar nyomtatott sajtó szerkezetét alapvetően meghatározó ügyben – az Axel Springer AG és a Ringier AG magyarországi érdekeltségeinek közös vállalkozásba szervezésében – nem a testület-, hanem annak elnöke, Szalai Annamária dönthet. Lehetséges, hogy az elnök a csak Fidesz-delegáltakból álló testület lojalitását sem érzi elégségesnek – csakhogy ettől még ez a határozat törvényellenes.
 
Egy testület a belső jogrendjével nem írhat felül egy törvényt. A Médiatanács elnöke nem először értelmezi kreatívan a médiatörvényt. Tavaly decemberben Szalai Annamária a Fidesz zártkörű frakcióülésén győzködte a párt képviselőit, hogy támogassák rendeletalkotási jogának Alkotmányba emelését. Márpedig a médiatörvény kimondja, hogy a Médiatanács elnöke pártpolitikai tevékenységet nem folytathat. Az LMP a februári határozat azonnal visszavonását követeli." – állt az LMP tegnapi sajtóközleményében.
(BrandTrend)