Kategória: Aktuális.
A minisztériumi bejelentésre hivatkozó Shanghai Daily szerint összesen 3001 személyt vettek őrizetbe a kínai hatóságok hamis termékek gyártásának és értékesítésének, továbbá kalózfájlok online terjesztésének gyanújával. A letartóztatásokat eredményező akcióra minisztériumközi kampány keretében került sor, amelyet tavaly novemberben hirdettek meg a hatóságok, és amely hivatalosan március végéig tart. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a fokozott hatósági fellépéssel járó akciót meghosszabbítják.
A hamisítás elleni kampány keretében a kínai hatósági szervek több mint 2500, hamisítványokat gyártó üzemet derítettek fel, és megközelítőleg 1100 hamis árut terjesztő kereskedő-hálózat nyomára bukkantak. A szakértők szerint ezek az illegális kereskedelmi csoportok mintegy 4,5 milliárd jüan értékű hamis árut mozgattak meg.
Az elmúlt hónapokban a kínai ellenőrök összesen 300 millió jüan értékű hamis terméket foglaltak le országszerte. A hamisítványok között a tartós fogyasztási cikkek közül elektronikai termékeket, továbbá ruházati cikkeket, autóalkatrészeket, kalózlemezeket, gyógyszereket és alkoholt is találtak.
Az online elkövetett jogsértések elleni fellépés eredményeként közel 300 hamisítványokat kínáló és kalózfájlokat terjesztő weboldalt zártak be. A tavalyi év egészében a kínai hatóságok körülbelül 56 ezer alkalommal intézkedtek jogsértési ügyben.
(HENT)