Kategória: Aktuális.
A TechWorld portál beszámolója szerint az ausztrál Internetipari Szövetség (Internet Industry Association, IIA) a bíróság AFACT kontra iiNet ügyben hozott döntését követően határozott a gyakorlati útmutató kidolgozásáról. A szerzői jogvédő AFACT 2008-ban indított peres eljárást az iiNet internetszolgáltató ellen, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a szolgáltató előfizetői által elkövetett jogsértésekre vonatkozó felelősségét.
A bíróság első fokon elutasította az AFACT követelését, a szövetségi bíróság pedig február folyamán ugyanezt tette a jogvédők fellebbezési kérelmével. Az IIA szerint azonban a bíróság nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben az internetszolgáltatók felelősségre vonhatók lesznek a kalózkodás elleni fellépés ügyében, ezért szükségesnek tartják összefoglalni, mire terjed ki jelenleg a törvényi szabályozás, és az elvárásoknak hogyan tudnak megfelelni a szolgáltatók.
Az IIA szerint a bíróság hasznos iránymutatást adott ahhoz, hogy jelenleg hol kezdődik és hol ér véget a szolgáltatók felelőssége. Nyitva hagyta azonban azt a kérdést, hogy milyen ésszerűen elvárható lépéseket kellene tennie az internetszolgáltatóknak az előfizetőik által elkövetett feltételezett jogsértésekre válaszul.
Az érdekvédelmi szövetség reméli, hogy közreműködésével hosszabb távon sikerül olyan új digitális üzleti modellek kidolgozását ösztönöznie, amelyek elérhető formában minőségi tartalmat kínálnak az internetezőknek.
Az IIA hangsúlyozta, semmiképp nem támogatják a kalózkodást, de úgy érzik, az internetezőknek vonzó legális alternatívát kell biztosítani ahhoz, hogy a szerzői jogra vonatkozó jelenlegi attitűdjük megváltozzon.
(HENT hírlevél)