Kategória: Aktuális.
A Syngenta Kft. 2011. március 9-én Siófokon ünnepélyes keretek között hirdette ki a 10. Quadris Borverseny eredményeit. A 10 éve alapított borversenyre idén 391 bornevezés érkezett, amely – az évfordulóhoz méltóan – rekordnak számít a verseny történelmében.
Az eddigi versenyeknek megfelelően a fehérborok uralták a terepet, de vörös- és rosé borokban sem volt hiány. Meglepetést és örömet okozott, hogy Tokaj-Hegyalja, az elmúlt kilenc évet meghazudtolva szép borokat, nagyszámú aszút mutatott be. Fehérborból több volt, mint, a többi borkategóriából: 36 rosé, 39 édes fehér – ebből 10 aszú, 139 vörös- és 212 fehérbort neveztek a 10. Syngenta Borversenyre.
Az aranyérmesek közül a kategóriánként legmagasabb pontszámúak közül választották ki – újra bírálással – a Quadris-díjas termékeket a felállított bizottságok.
Az aranyérmes termékek közül természetesen a vörösborok vitték el pálmát, hiszen ezen borok előző évjáratok termékei voltak, amelyek kedvezőbbek voltak a szőlőtermesztésre, mint 2010. A növényvédelmi technológia megfelelőségét, a jó borász gondosságát és szakértelmét igazolja az, hogy a fehérborok közül a 29 aranyéremből kilenc, 2010-es évjáratú volt.
Quadris-díjas borok:

 

 Borpalota, Mátrai Rajnai Rizling 2008
 Tolcsva-Bor Kft./Sajgó Pincészet, Tokaji 5 puttonyos aszú 2001
 Vida Borbirtok, La Vida Merlot 2007

 

Nagyarany-érmes borok:
 Csóbor Pincészet, Rosé Cabernet Sauvignon 2010
 Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Zweigelt Rosé 2010
 Günzer Zoltán, Ördögárok 2007
 Szöllősi Pincészet, Chardonnay 2010
 Varga Pincészet Kft., Aranymetszés Badacsonyi Kéknyelű 2009
 Vivamus Bt., 5 puttonyos aszú 2002
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a versenytételek kiváló minőségűek voltak – tehát nem volt könnyű dolga a bírálóknak.
A szőlőtermesztésben és a borászatban komoly feladatok és kihívások várnak a termelőkre. A gazdasági válság, az emelkedő energiaárak, az olcsó borok egyre erősödő importja a minőség emelésére ösztönzi a hazai borosgazdákat. A piacon a megbízható, állandó minőség biztosíthatja a vásárlók bizalmát a hazai borok iránt.
"A Syngenta elsősorban a növényvédelemben lehet a termelők segítségére, s a jó növényvédelmi technológiával biztosítani lehet sok év átlagában a kiváló borminőséget. A 10. Syngenta Borverseny 172 nevezőjének 391 versenybora, s ezek kiváló eredményei bizonyítják, hogy a növényvédelem, a szőlőtermelés és a borkészítés szoros kapcsolatban tud jó borminőséget biztosítani a borfogyasztók számára a hazai piacon. Az együttműködés elengedhetetlen a minőség és a várható haszon elérése érdekében." – mondta el Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezetője a verseny kapcsán.
(BrandTrend)