Kategória: Aktuális.

A magyar piacon a Vireo Services képviseletében 2010 nyara óta jelen lévő goviral Európa vezető online tartalomterjesztője, több mint 90 országban futtat kampányokat, és 2011-ben megnyitja New York-i irodáját is.

2010 top10 online videója:

1. Old spice – Your man could smell like 
2. Nike – Nike Foot Ball Write the Futue
3. T-mobile – Welcome back
4. Tipp-ex – A hunter shoots a bear 
5. Red bull – Way back home
6. DC shoes – Ken Block’s Gymkhana THREE, Part 2 
7. Alphabet photography – Hallelujah Chorus
8. Gilette – Amazing Roger Federer
9. BMW – Dinner for RR
10. Gatorade – Replay

Erdész Anita, a hazai képviselet vezetője a 2010-es tapasztalatokról számol be. Ezek szerint a legsikeresebb kampányoknak 2010-ben azok bizonyultak, amelyek a klasszikus értelemben vett reklámozás helyett inkább szórakoztatni akartak.

Így tett a Redbull is. A "Danny MacAskill – Way back home" kampányában a márka jelenlétét szinte csak érezni lehet, az energiaital "Stratos projectje" pedig ékes bizonyítéka annak, hogyan lehet egy – kerek egész történetre felűzött – rövidebb webizódokból álló, a márkaértékeket átadni képes videós sorozattal tartósan lekötni a márka iránt érdeklődők figyelmét.  Az epizódikus videó tartalmak mellett tette le voksát a Nicorette Canada "Smober up" és a Gatorade immár harmadik évadját megélő "Replay" kampánya is.

A goviral tapasztalatai szerint az online térben a minőségi és szórakoztató, interakcióra késztető márkázott tartalom, valamint a jól megválasztott disztribúciós technika vezet biztos sikerre. Mi sem példázza ezt jobban, mint az interaktív videó-platform eszközét használó amerikai hibajavító márka, a Tipp-ex formabontó "A hunter shoots a bear"  YouTube kampánya – ami több mint 14 millió lejátszást hozott a márkának – vagy az ugyancsak az interaktivitást segítségül hívó French Connection "YouTique" kampánya.  Utóbbi az e-commerce és a videólejátszó összekapcsolására kitalált rendkívül sikeres megoldás.

A márkázott videós tartalmak és  a videósorozatok térnyerése mellett szintén megfigyelhető, hogy egyre több cég ismeri fel "az inkább naponta egy online videó mint évente egy TV reklám" gondolkodásban rejlő kommunikációs előnyöket. Mióta 2009-ben útjára indította "Lifes for sharing" kampányát, a T-Mobile több mint 700 különböző videóval szórakoztatta internetes közönségét – tavaly épp a "Welcome back" darabbal kampányolva a legsikeresebben. Szintén e stratégiát alapul véve, az Old Spice több mint 200 filmet terjesztett online csatornákon, és biztosított ezzel tartós jelenlétet valamint alább nem hagyó érdeklődést a márka számára.

Az igényes és szórakoztató márkázott tartalom, a folyamatos jelenlét és a tudatos, automatizált disztribúció bizonyultak tehát az online videós reklámozás leghatékonyabb biztosítékainak 2010-ben is. Persze akadtak kivételes meglepetések is, mint a relatíve ismeretlen kanadai online fotós márka, az Alphabet Photography kampánysikere. A kreatív ötlet és a jó időzítés egy hónap alatt minden terjesztés nélkül több mint 20,5 millió videó letöltést hozott a márkának. Ez a sikertörténet azonban hihetetlennek hangzik, az "egy a millióból" eset, amihez kivételes szerencse kell. Az egyéb kisebb márkák, amelyek készítettek ugyan (vírus)videót, de nem vettek igénybe terjesztést, soha a közelébe sem tudtak kerülni a víruslistáknak.

Erdész Anita elmondta, hogy a goviral az ilyen márkázott tartalmak hazai térnyerését eredményező szemléletváltás egyik katalizátora kíván lenni.

A londoni központú cég saját irodával rendelkezik Párizsban, Koppenhágában és Münchenben, valamint Budapesten kívül képviselettel bír Moszkvában, Tokióban és Milánóban is. Az expanziót egy újabb kontinensen folytatja az ügynökség, ami legújabb irodáját New Yorkban nyitja meg 2011-ben.
(BrandTrend)