Kategória: Aktuális.

A technológiai innováció magasabb szintjét képviselő új hálózattal a vállalat kielégítheti ügyfelei növekvő kapacitásigényét a mobil kommunikációs szolgáltatások terén. A ZTE által kínált technológiával nincs szükség jövőbeni infrastruktúra-frissítésre, így a szolgáltató rugalmasan vezethet be új szolgáltatásokat és később zökkenőmentesen állhat át az LTE technológiára.

"A Digitális Magyarországról alkotott jövőképünk értelmében arra számítunk, hogy az egész országban nőni fog az igény a könnyen kezelhető, kedvező árú mobil kommunikációs szolgáltatások, azon belül is különösen a mobil szélessávú szolgáltatások iránt, és úgy látjuk, hogy legfőbb ideje magasabb sebességfokozatra kapcsolni és élen járni a még gyorsabb, még megbízhatóbb szolgáltatások bevezetésében." – jelentette ki Anders Jensen, a Telenor Magyarország vezérigazgatója. "Lépésünk egyben azt is mutatja, hogy hosszú távra fektetünk be hálózatunkba és magyarországi tevékenységünkbe, és biztosak vagyunk benne, hogy a beruházás a jövőben meghozza gyümölcsét. Ezzel együtt azonban az ICT stratégiáján dolgozó kormányra is számítunk, hogy teremtsen befektetésösztönző környezetet, és gondoskodjon róla, hogy az ilyen jellegű befektetések és a Digitális Magyarország filozófiája életképes maradjon." – tette hozzá.

A szerződés 2015-ig szól. A projekt első szakasza, a hálózat elemeinek cseréje két éven belül lezajlik. Mivel az új hálózat már LTE-képes lesz, az új technológia bevezetése a külső körülményeken – például a hazai gazdasági és hatósági környezet változásán – fog múlni.

A növekvő ügyféligények kielégítéshez egyre magasabb sebességre van szükség. A mobilinternetes ügyfelek a 100 Mbps névleges letöltési sebességű LTE technológiával valamivel több mint 6 perc alatt tölthetnek le egy átlagos méretű (4,7 GB) filmet – tehát gyorsabban, mint a legtöbb vezetékes hálózaton. Mivel az internetet a letöltés mellett mind gyakrabban használják tartalommegosztásra is, a feltöltési sebesség is egyre fontosabb szempont. 50 Mbps-os névleges feltöltési sebessége e célra is alkalmassá teszi az LTE szolgáltatást.

A ZTE a következő öt évben rádiós és alapinfrastruktúrát szállít majd a Telenor számára – köztük az iparágvezető End-to-End és Uni-RAN megoldásaokat. A ZTE végzi a GSM/UMTS/LTE hálózat kiépítését, bővítését és üzemeltetését és több mint 6000 állomás, többek között az LTE eNodeB állomások telepítését Magyarország egész területén. SDR-alapú (software-defined radio) megoldásával segít a Telenor Magyarországnak kialakítani a többnormás és többsávos vezeték nélküli szolgáltatásokat is támogató, egységes 2G/3G/LTE alaphálózatot.

"A Telenor Magyarországgal kötött megállapodás újabb fontos áttörés az európai piacon a ZTE Uni-RAN technológiája számára és tovább erősíti partnerkapcsolatunkat a Telenorral. A ZTE egységes hálózatával a Telenor Magyarország rugalmasan frissítheti hálózatát az új szolgáltatások bevezetésekor és felkészülhet a küszöbön álló 4G korszakra." – mutatott rá Kenneth Fredriksen, a ZTE Telenorért felelős részlegének ügyvezető igazgatója

A Telenor Csoport előfizetőinek száma 2010 második negyedévének végén meghaladta a 184 milliót.

A ZTE Indiában és Montenegróban már épített ki egységes GSM/UMTS/LTE hálózatokat a Telenor számára. A magyar projekt a portugál, német és belga piacokon végzett fejlesztéseket követi. A ZTE eddig 7 kereskedelmi célú LTE-hálózatot és több mint 50 kísérleti LTE-projektet bonyolított le Európa, Észak-Amerika, a Közel-Kelet, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség országaiban.
(BrandTrend)