Kategória: Aktuális.

Az LTE-technológia tavaly december óta tartó tesztsorozatának második lépéseként a jelenleg 50 Mbps letöltési sebességet biztosító LTE-hálózat újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét.

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok.

lte_tmobile_ericsson_1

Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be.

50 milliárd távközlési kapcsolat 2020-ra

Az Ericsson egyik tanulmánya szerint pl. 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladja az 50 milliárdot, ugyanis az NGMN-nek is köszönhetően jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe.

lte_tmobile_ericsson_3

A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, akár a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár mobiltelefonról is, illetve az élmények megosztása szintén új értelmet nyer. Széles körben elterjedhetnek pl. azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD vagy később 3D-s tartalmak azonnal feltölthetők lesznek valamelyik videomegosztó oldalra.

50 Mbps letöltési sebesség az LTE teszthálózaton

lte_tmobile_ericsson_2

A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői közös sajtótájékoztatójukon ebből a jövőből adtak kis ízelítőt, bemutatva az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek.
A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körlmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemet használják. Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE teszthálózat 5 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség további bővítése és a sebesség fokozatos növelése is szerepel.

Ügyfelek és szolgáltatók számára is előnyös az LTE

Az NGMN, így pl. az ebbe a körbe sorolható LTE révén olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A 3GPP az LTE technológiával együtt kidolgozta az ún. multistandard radios szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők GSM, 3G, HSPA, LTE technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, mely része a gyártó ún. "Evo Ran" hálózati koncepciójának. Az NMGN/LTE megjelenése emellett a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható, az új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Tavaly december óta tart a T-Mobile és az Ericsson LTE-tesztje

A két cég szakemberei LTE-tesztjüket 2009 októberében a T-Mobile Szerémi úti központjában kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas tesztrendszer kiépítésével. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemei kerültek telepítésre, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak, és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az NGMN bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.
(BrandTrend)