Kategória: Aktuális.

Egyes államok adósságproblémái, valamint a kormányok fiskális és monetáris szigorításainak köszönhetően csökkent a befektetők kockázati étvágya februárban. 

Az ING IM szenior részvénystratégája, Patrick Moonen szerint "a részvénypiacok az elmúlt időszakban különbözően teljesítettek köszönhetően a görög államadósság probléma nyomán keletkezett nemzetközi turbulenciának. Azonban a politikai kockázat enyhülésével rövid távon már inkább sáv-kereskedésre számítunk. Tehát nem hiszünk a medve piac visszatérésében, de a viszonylag széles sávon belüli kereskedés még fennmaradhat, amíg teljesen egyértelmű képet nem kapunk a görög helyzet megoldására vonatkozólag."

Az IMG IM hangsúlyozza, hogy a divergencia egyértelműen látható volt a részvény piacok relatív teljesítményében az év eleje óta – elég, ha csak a görög és spanyol piac teljesítményét hasonlítjuk össze pl. a német és francia piac teljesítményével. Az ING IM szakemberei arra számítanak, hogy a fejlődő piacok jobban fognak teljesíteni főleg a dinamikusabb gazdasági növekedésnek és a vonzóbb értékeltségi szinteknek köszönhetően.

Az ING IM úgy gondolja, hogy a laza kormányzati monetáris politika globálisan 2010 végéig jellemző lehet, ami segíthet a gazdaság növekedésében idén és jövőre is. Patrick Moonen szerint néhány ázsiai gazdaságnak és Brazíliának ugyanakkor szüksége lehet szigorításra, hogy elejét vegyék a "lufik" kialakulásának és csökkentsék az inflációs kockázatot. Azonban erre inkább pozitívumként, mint negatívumként tekintenek az ING IM szakemberei.

Az ING IM azért is optimista a részvénypiaci kilátásokat illetően, mert a 2009-es negyedik negyedéves vállalati eredmények jócskán meghaladták az elemzői várakozásokat. Az eredményjavulásban pedig egyre jelentősebb szerephez jut a profit marzsok növekedése. Az ING IM a vállalati eredmények tekintetében globálisan idén mintegy 30%-os növekedést vár, elsősorban a folytatódó agresszív költségcsökkentésekre alapozott termelékenység növekedésének, valamint a bevétel növekedésnek köszönhetően.

Patrick Moonen szerint 2010-ben a másodlagos növekedési tényezők a vállalati felvásárlások és akvizíciók lehetnek. Egyre több azon vállalatok száma, amelyek erős mérleggel és jelentős cash állománnyal rendelkeznek, így számukra a M&A logikus lépés a nyereség és hatékonyság növelésére.

Az ING IM részvényportfolióra vonatkozó ajánlásában enyhén, de felminősítette a pénzügyi szektort: 2% alulsúlyozásról 1% alulsúlyozásra. Ennek a taktikai lépésnek az oka egyrészt az eddiginél jobb eredmények, másrészt a továbbra is fennálló bizonytalansági tényezők: a szektor szabályozásának kimenetele, gyenge számok a hitelezés területén, várható monetáris szigorítás, túlzott kamatérzékenység. Mindezek mellett a globálisan javuló makro adatok és vállalati eredmények miatt az ING IM a globális eszközportfoliójában továbbra is felülsúlyozza a részvényeket és alulsúlyozza a kötvényeket.
Az ING IM stratégiai és eszközallokációs részlegének vezetője, Eric Siegloff hozzátette, hogy "az elmúlt hónapok feszültségei láthatóan csökkentek. A globálisan javuló makro adatoknak és vállalati eredményeknek köszönhetően pozitívak vagyunk a részvénypiacok 2010-es alakulásával kapcsolatban."

Az ING Investment Management magyarországi leányvállalata, az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Benczédi Balázs szerint "a 2009 Q4-es gyorsjelentési szezon végével a görög adósságprobléma végleges rendezése, valamint az USA kamatpolitikájának alakulása a kulcsa rövid távon a globális tőkepiaci trend alakulásának. Mivel mindkét esetben pozitív fejlemények történtek az elmúlt napokban, az S&P megerősítette Görögország hosszú lejáratú adósságának besorolását és levette a leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistáról a görög besorolást, az amerikai FED pedig megerősítette, hogy az alacsony kamatszint hosszútávon is fennmaradhat. Ezért véleményem szerint rövidtávon folytatódhat a pozitív hangulat a tőzsdéken és az irány most a korábbi lokális csúcsok elérése lesz."
(BrandTrend)