Kategória: Aktuális.

Divat: Jól ápoltság és stílus
Az elegancia és stílus az olaszok vérében van. Olaszország az az ország, amely a külső megjelenést nagy becsben tartja. Persze fontos a belső szépség is, de az olaszok csak akkor fognak értékelni, ha ápolt vagy, kifogástalan ízléssel válogatott ruhákat hordasz, és megjelenésed egy csinos cipővel fokozod. Az olaszok minden alkalomra megtalálják a legmegfelelőbb ruhadarabot és az ahhoz passzoló tervezőt.  Ha munkáról van szó, ott van Brioni és Zegna, igazi különleges alkalomra Valentino kreációi a legmegfelelőbbek. Armani újraértelmezte az elegancia fogalmát, Versace pedig a csillogás jelentőségét. De folytathatnánk a sort Prada, Gucci, Missoni, Ferragamo, Ferre, Bottega Veneta nevével is. Egy biztos, ha a stílusos olaszok a luxus tervezők ruháit nem engedhetik meg maguknak, megjelenésüket akkor is körüllengi az elegancia és a kifogástalan ízlés.

Lakberendezés: Visszafogott luxus és elegancia
Ha Olaszország hallatán gyakran a macho és rámenős férfiak jutnak eszünkbe, a design esetében erről szó sincs: stílus, elegancia és visszafogott luxus jellemzik az olasz lakberendezést, bútortervezést és belsőépítészetet. Már a híres reneszánsz építész Andrea Palladio (1508-1580) is arra törekedett, hogy oszlopokból, ívekből és alakzatokból is harmonikus egészet komponáljon. Manapság a legfontosabb designelv: a tökéletesen kivitelezett műalkotás. Kedvenc árnyalatok: meleg homokszínek, szürke, bézs, olíva. A formák visszafogottak, gyakran minimalisták, az anyagok ezzel ellentétben különlegesek és magas minőségűek. Azt, hogy Itália a design egyik világszintű központja, mi sem bizonyítja jobban, hogy minden év májusában, Milánóban rendezik meg az egyik legrangosabb bútorkiállítást. Minotti és Natuzzi kanapéi és díványai, Alessi konyhai eszközei vagy Piaggio Vespa motorja mind-mind az olasz design és formatervezés ikonikus alkotásai.

Gasztronómia: Sokféleség és kulináris élvezetek
Az olasz konyháról mindenki azt gondolja, hogy jól ismeri, hiszen az olasz éttermek, trattoriák, oszteriák, enotékák és pizzériák a világ szinte minden részén megtalálhatóak.  Az olasz gasztronómia hihetetlenül változatos, középpontjában mindig az adott régió jellegzetes és frissen hozzáférhető terményei állnak. Prosciutto, pármai sonka, balzsamecet, bivalymozarella, parmezán sajt, mascarpone mind egyedi olasz termékek, úgy mint a tészták végtelen sora, amelyek formái, színei és íze elvarázsolja még a legnagyobb gurmandokat is.
Az ország gasztronómiai sokfélesége lenyűgöző: a szicíliai paradicsomban gazdag, tengeri étkei, Calabria fűszeres sonkái, Trentino tartomány testes sajtos rizottói, Toszkána nemesen egyszerű zöldséges ételei mind-mind valódi kulináris élvezetet nyújtanak. Az olasz konyha nem egységes és nem felel meg annak, amit a külföldiek a pizza-paszta-rizotto háromszög alatt értenek. Az olaszok számára sokkal inkább regionális konyhák sokságát jelenti, így például Milánóban leggyakrabban sáfránnyal fűszereznek, Dél-Olaszországban és Szicíliában pecorino sajtot, Toszkánában pedig főleg rozmaringot használnak ugyanerre a célra.

Olasz Stílus ABC-je

Al dente
"fogkemény"-re főzött tészta: az olaszok számára csakis az al dentére főzött tészta az igazi, mivel a különféle szószokat a roppanós tészta szívja fel igazán.

Alessi
Alessi az olasz design egyik ikonikus alakja. Legtöbbünknek Alessi Philippe Starck citromfacsarójáról lehet ismerős a neve, de az Alessi termékek sora szinte végtelen, a bögrétől kezdve a sörnyitóig megtalálunk mindent, amire egy háztartásban szükségünk lehet.

Bella Figura
Az olasz stílus és kultúra eszménye a "la bella figura", az imponáló megjelenés és a megnyerő fellépés. Ennek köszönhetően minden olasz, társadalmi pozíciójától és vagyoni helyzetétől függetlenül, kifogástalanul öltözik és viselkedik. Ahogy állnak, mozognak, vagy akár csak ülnek: mindent végtelenül elegánsan és harmonikusan tesznek.

Chianti
A Chianti Olaszország egyik leghíresebb vörösbora. A Chianti termőterülete az itáliai Toscana tartomány egyik ősi bortermelő vidéke, amely a Firenze, Arezzo, Siena és Grosseto környéki településekre terjed ki. A Chianti csomagolása jellegzetes: a széles szájú palackokat szalmafonatos kosárkában („fiasco”) helyezik el, illetve árusítják.

Dolce&Gabbana
A Dolce & Gabbana milánói székhelyű olasz divatház. 1985-ben alapították a Milánó melletti Legnanóban Domenico Dolce és Stefano Gabbana divattervezők. A vállalat saját parfüm- és szemüvegmárkával rendelkezik, valamint a ruhák mellett luxus karórák, pénztárcák és ékszerek forgalmazásával is foglalkozik.

Enzo Ferrari
Enzo Ferrari alapította 1929-ben a Ferrari gyárat Scuderia Ferrari néven, mely ekkor még csak versenyautókat gyártott. 1947-ben került az utakra első közúti sportautó modelljük. Jelenleg az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező sportautó márka. A gyár története szorosan összefonódik a Forma 1 versenyekkel. A Ferrari a világ legsikeresebb és legnagyobb tradíciókkal rendelkező Forma 1-es csapata és az egyetlen jelenleg is létező versenyistálló, amely már az első Forma 1-es idényben is elindult, 1950. május 21-én, a Monacói Nagydíjon.

facciamo un giro
az olasz életérzés alapja, jelentése: "menjünk egy kört, sétáljunk egyet" – leginkább a vacsora utáni sétákat jelenti, amikor a családok találkoznak a piazzán (a téren), beszélgetnek, pletykálnak. Ejtsd: fáccsámó un dzsíró.

Federico Fellini
Federico Fellini (Rimini, 1920. január 2. – Róma, 1993. október 31.) olasz filmrendező és forgatókönyvíró. Az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, később a Fellini-Róma és az Amarcord új utat jelöltek ki a filmművészetben. Fellini filmjeiben a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és együgyűséget szeretetteljes, gyakran harsány humorral jelenítik meg. Talán nincs is még egy olyan rendező a filmvilágban, akinek alkotásai annyi személyes élményből és emlékből épülnének fel, mint Fellinié.

Gelato granita
Nápolyi fagylaltkülönlegesség: a krémes fagylaltot édes tésztában, azaz briósban kínálják.

Isola di Capri
Capri a Nápolyi-öböl déli részén, a Sorrentói-félszigethez közel fekszik. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. A számos római kori emlék mellett (Villa Jovis, Augustus király kertjei) fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni sziklák valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang).

La Scala
A világ egyik legismertebb operaháza 1778. augusztus 3-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt Mária Terézia kezdeményezésére, Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala néven, Salieri L’Europa riconosciuta című darabjával. A milánóiak az operaidényekben péntek kivételével mindennap mehettek előadásra. Egy-egy opera vagy táncjáték átlag harmincszor ment, méghozzá szinte egymás után, igen rövid megszakításokkal. Az első három előadást a szerző volt köteles irányítani. Minden évben három új operát mutattak be, ebből kettő ősbemutató, egyenesen a színház számára, továbbá négy táncjáték, két komolyabb és két tréfás tárgyú zenemű.

Michelangelo
Michelangelo Buonarroti (1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Bár önmagát mindig szobrásznak tartotta, nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót, jelentőset alkotott. Ifjúkorát Firenzében, Velencében és Bolognában, valamint Rómában töltötte – 1498-99-ben készítette el Pietà márványcsoportját. 1501 és 1504 között született a Dávid, a reneszánsz művészet egyik legismertebb alkotása, amelyet a kortársak il Gigante (az óriás) néven becéztek, több mint 4 méteres magassága miatt. További jelentős művei: a Szent Péter Bazilika kupolája és apszisa, a Sixtus-kápolna freskói, Az utolsó ítélet, valamint a Campidoglio tér Rómában.

Napoli
Napoli, magyarul Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa és a Campania régió székhelye. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról. A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.

Nicola Conte
Nicola Conte, a nu-jazz mozgalom meghatározó alakja. Conte küldetésének tekinti a jazz népszerűsítését, és táncparkettre vitelét, felszabadítva ezzel az energiát mind a közönségből, mind a zenészekből. Producerként és DJ-ként egyaránt tevékenykedik, és az elmúlt néhány évben a kortárs jazz egyik legnagyobb figurájává nőtte ki magát.

‘O sole mio
Az ‘O sole mio a világ talán leghíresebb nápolyi dala, melyet 1898-ban szereztek. Számtalan művész feldolgozta ezt a népszerű művet, Luciano Pavarotti 1980-ban ezzel a dallal nyert Grammy-díjat. Egy érdekesség: az 1920-as Antwerpeni Olimpián ezt a dalt játszották le amikor nem találták az olasz himnuszt.

Pavarotti
Luciano Pavarotti (Modena, 1935. október 12. – Modena, 2007. szeptember 6.) olasz operaénekes, a Három Tenor egyike, minden idők egyik legnagyobb sztártenorja. 1972-es Metropolitan-beli előadása után lett világhírű, ahol Donizetti: Az ezred lánya című operájában, Tonio áriájában ("Ah! Mes amis") egymás után kilenc magas "C"-t énekelt ki. A nézők 17 alkalommal tapsolták vissza a színpadra. Karrierje során számtalan operában szerepelt, több tucat CD-t adott ki, énekelt a Queen-nel, Bryan Adams-szel és Jon Bon Jovival is.

Ristretto
Eszpresszókávéról akkor beszélünk, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A rövidebb espresso-t ristretto-nak hívják, ez tartalmazza a kávé minden eszenciáját. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2-4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik.
Az olaszok a ristretto kávét pár másodperc alatt, munkába rohanás közben szeretik leginkább elfogyasztani.

Sanremo
A Sanremói Fesztivál (Festival della canzone italiana) Olaszország leghíresebb fesztiválja, minden évben február végén rendezik meg a liguriai Sanremoban. Az első ilyen dalfesztiválra 1951-ben került sor, melyet kezdetben az olasz dalfesztiválnak neveztek. Az akkori győztes Nilla Pizzi volt. Ez a műsor adta az ötletet az Euróvíziós Dalfesztiválhoz. 

Sophia Loren
Sophia Loren (1934. szeptember 20.) olasz filmszínésznő. Eredeti neve: Sofia Villani Scicolone. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, s a nevével fémjelzett szemüvegek Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta a női elegancia egyik megtestesítője. Legnépszerűbb filmjei: Egy asszony meg a lánya, Házasság olasz módra, El Cid, Tegnap, ma, holnap, Egy különleges nap.

Toscana
Észak-Olaszország adminisztratív közigazgatási régiója, székhelye Firenze. A mesés szépségű táj, a Földközi-tenger partvidéke, a számos történelmi és művészettörténeti látnivalóban bővelkedő város, mint Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Cortona, Volterra – egész évben vonzóvá teszik Toszkánát a turisták számára. A 14. században Toszkána a művészetek és az irodalom igazi kulturális központjává vált: ehhez olyan személyiségek járultak hozzá tevékenységükkel, mint Dante, Giotto, a humanista Petrarca és Boccaccio. A toszkán nyelv egész Itália irodalmi nyelvévé vált. Az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén.

Umberto Eco
Umberto Eco (Alessandria, 1932. január 5. – ) olasz író, a modern európai kultúra nagy irodalmára és tréfamestere. Az igazi világhírt A rózsa neve című regényével nyerte el. Az amerikai filmipar is felfigyelt rá, és megbízták a francia Jean-Jacques Annaud-t, hogy Sean Connery-vel és Christian Slaterrel a főszerepben filmre vigye a történetet. "Meg akartam ölni egy szerzetest" – nyilatkozta szerényen Eco, amikor motivációiról kérdezték.

Vespa
A leghíresebb olasz motormárka, szinte minden olasz családban előfordul legalább egy Vespa motor. A Piaggio 1946 óta gyártja, több híres film szimbóluma – ezzel járja be Audrey Hepburn a római utcákat a Római vakáció című filmben. Az olasz design csúcsterméke.

Zucchero
Zucchero olasz blues énekes,Adelmo Fornaciari néven született, aki később felvette a Zucchero művésznevet. 1982-ben debütált a Sanremó-i fesztiválon az "Una notte che vola via" című dalával, mellyel a döntőbe bejutott. 1987-ben jelent meg a "Senza una donna" című száma, ami Olaszországban óriási sikert ért el. 1992-ben ebből készített duettet Paul Younggal. Ezzel a dallal világhírű lett.

Ez az anyag a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara támogatásával készült.
(BrandTrend)