Kategória: Aktuális.

A kulturális magazin riporterei továbbra is mindenhol ott lesznek, ahol valami maradandó születik, exkluzív interjúkban, feltáró riportokban, szubjektív programajánlókban mutatják be a hét történéseit. A műsor adásonként változó központi témáját azonban január 17-étől a stúdióban, minden héten más televíziós kollégával és meghívott vendégekkel dolgozza fel Winkler Nóra, a Kultúrház műsorvezetője.

Winkler_Nora

Hétről-hétre történnek olyan események, jelennek meg olyan művek vagy nyílnak olyan kiállítások, amelyeknek nem elég "csak" a kulturális vetületét bemutatni, érdemes több szempontból megvizsgálni. Az árpádsávos zászlók kiállítása vagy a svájci minaretépítési tilalom esetében például elvárható a többféle megközelítés. A vasárnapi adás fő témái: a Szomszédok újjáéledő kultusza, vagy a vegyes házasságokról készült dokumentumfilmek sem kizárólag kulturális szempontból érdekesek.

Két műsorvezető, két megközelítés, két eltérő szemlélet – ebben változik tehát a vasárnap esténként 50 percben jelentkező kulturális magazin. A műsor első, január 17-én látható adásában Winkler Nóra Rózsa Péter társaságában harmadik világból származó férjek és magyar feleségeik történeteit mutatja be. Belenéznek a hazai vegyes házasságokról készült dokumentumfilmekbe, az összecsiszolódás és a beilleszkedés nehézségeit egy indiai férfi és egy magyar lány távkapcsolatán, egy komoly korkülönbséggel köttetett kubai-magyar frigyen, illetve egy nigériai muszlim fiatalember és magyar felesége történetén keresztül szemléltetik.

Mit bír el a szerelem? Vajon eleve csapda a vegyes házasság, amelyben törvényszerűen felszínre kerülnek a kulturális és vallási különbségek? Hogyan dolgoznak a magyar "zöldkártyások", miről árulkodik a fogkefe és a szomszédok szeme láttára elcsattant csók? Apropó Szomszédok: hogyan lehet az, hogy a sokat látott "teleregényt" hitelesebb viszonyítási pontnak – kordokumentumnak – tekintik a mai huszonévesek, mint az egykorú nézők?
(BrandTrend)