Kategória: Aktuális.

Az amerikai internetes világcég illetékesei közölték kedden, hogy kínai számítógépes kalózok megpróbáltak hozzájutni a Gmail levelezőprogramot használó emberi jogi harcosok elektronikus leveleihez. A hackerek csak két azonosítatlan felhasználó leveleibe tudtak betekinteni, de ezeknek a leveleknek is csak a tárgymezőjét és olyan jellemzőit láthatták, mint a levél keltezése. A Google szerint a kalózakcióval információkat akartak gyűjteni több tucat emberi jogi aktivistáról.

A társaság szerint kínai hackerek emellett több mint húsz vállalat elleni indítottak támadást.

A Google illetékesei tárgyalni akarnak a kínai kormánnyal arról, hogy a cég szolgáltathat-e a továbbiakban szűretlen keresési eredményeket a felhasználóknak. Amennyiben nem sikerül nyélbe ütni a megállapodást, a Google kész távozni Kínából, négy évvel azután, hogy megjelent az országban.

Az internetes világcég 2006 januárjában indított olyan keresőprogramot Kínában, amely önmagát cenzúrázva, kiszűrte az emberi jogokra, Tibetre, valamint egyéb, a pekingi hatóságok számára kényes témákra vonatkozó adatokat.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közleményben reagált a Google bejelentésére: "Magyarázatot fogunk kérni a kínai kormánytól. "Alapvető jog egy modern társadalomban és gazdaságban, hogy mindenki bizalommal tudja használni a kibernetikai teret". P.J. Crowley, a külügyminisztérium szóvivője pedig így nyilatkozott: "A Google már bejelentésük előtt egyeztetett velünk. Minden országnak kötelessége, hogy a maga területén gondoskodjon az internet biztonságáról, függetlenül attól, hogy honnét támadják azt a területet rossz szándékkal".
(www.gazdasagiradio.hu)