Kategória: Aktuális.

A bő két órás összeállítás az MTV archívumára épül, de nem kívánságműsor, hiszen rövid részletek helyett hosszabb blokkokat idézve, sőt időnként teljes egészében, a főcímtől a stáblistáig vetíti le a kiválasztott műsorokat a televízió, alkalmanként 4-5 produkciót. Az archívum rejtett kincseit nem csak eredeti formájukban idézi meg a sorozat; a műsorvezetők a Hogy volt!?  stúdiójában mindenkit vendégül látnak az egykori alkotók közül, aki még mesélhet a hazai televíziózás első fél évszázadáról.
 
A válogatást a Főtér szerkesztői végzik. "Igyekszünk a nézők által már ismert, emlékezetes műsorokat jó arányban vegyíteni a méltatlanul elfelejtett, ám kiváló produkciókkal. Rendezői- és előadóművészi életmű-összeállítások és tematikus válogatások mutatják be ezentúl minden hétvégén, hogy milyen gazdagok vagyunk!" – mondja el Nagy György, a szombaton debütáló műsor vezető szerkesztője. A műsorvezetők olyan televíziós személyiségek, akiknek nem kell lexikonokból utánajárniuk annak, hogy ki volt Zsurzs Éva, Takács Mari, Gyulai István vagy Czabarka György – teszi hozzá a vezető szerkesztő.
 
A Magyar Televízió Archívuma hasonló feladatot tölt be, mint a nyomtatványok terén az Országos Széchényi Könyvtár: a magyar televíziózás kezdete óta az elmúlt fél évszázad látható és hallható kincseit őrzi. Dokumentumfilmeket, díjazott gyermekprogramokat, szórakoztató műsorokat, portréfilmeket, sporteseményeket, útifilmeket, filmsorozatok és tévéjátékok százait. Különféle technikájú hordozóanyagokon olyan színészlegendák előadásait rejti az MTV Archívuma, mint Básti Lajos, Mezei Mária, Latinovits Zoltán, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc vagy Pécsi Sándor. Mindez olyan kincs, amelyet nemcsak őrizni kötelessége a Magyar Televíziónak, hanem az is a feladata, hogy időről időre kinyissa ezt az aranybányát, és büszkén megmutassa a nézőknek a közös nemzeti vagyont. 
(BrandTrend)